Θύμα του μακάβριου παιχνιδιού αυτοκτονίας «μπλε φάλαινα» παραλίγο να πέσει ένας 17χρονος από τη Μυτιλήνη, ο οποίος τα ξημερώματα της Δευτέρας «βούτηξε» από τον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την οικογένειά του.
Ο 17χρονος διακομίσθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε σε κατάγματα στο πόδι του ενώ οι κακώσεις στο κεφάλι κρίθηκαν ως μη σημαντικές. Οι γιατροί δήλωναν αισιόδοξοι, αφού η κατάσταση του νεαρού σταθεροποιήθηκε και ο τραυματίας επικοινωνούσε κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορητός υπολογιστής του νεαρού παραδόθηκε στην αστυνομία και στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές επικοινωνίες του νεαρού πριν την πτώση του.
Η αστυνομία επικεντρώνεται στο να θέλησε να παίξει το θανατηφόρο διαδικτυακό παιχνίδι, θεωρία που επιβεβαιώνεται και από πηγές στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται ο νεαρός.
Η εξάπλωση του σοκαριστικού αυτού παιχνιδιού είναι ραγδαία, με 130 επιβεβαιωμένες αυτοκτονίες να έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο δύο κορίτσια από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη μπήκαν στη θανατηφόρα αυτή διαδικασία, χωρίς ευτυχώς να αποβεί μοιραία η απόφασή τους.
Πίσω από το παιχνίδι βρίσκονται άτομα που ζητούν από τους νέους, οι οποίοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα λάβουν.
Μόλις το θύμα ξεκινήσει να λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι και βρεθεί σε συνομιλία με τον διαχειριστή του, αμέσως του δίνεται μια λίστα με 50 προκλήσεις που οφείλει να φέρει σε πέρας κατά τη διάρκεια της μέρας του.
Οι προκλήσεις αυτές μπορεί αρχικά να είναι σχετικά απλές, όπως για παράδειγμα το άκουσμα ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση ενός συνταρακτικού βίντεο, αλλά έπειτα θα ξεκινήσουν να περιλαμβάνουν και πιο επικίνδυνες αποστολές, όπως αγορά όπλων και διάφορων αιχμηρών αντικειμένων.
Το βέβαιο είναι πως οι συμμετέχοντες κάποια στιγμή καλούνται να κάνουν μια σειρά από πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή τους.
Για παράδειγμα, η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από το γεγονός ότι είναι αρκετά σύνηθες να ζητούν από τα παιδιά να χαράξουν μια φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι.
Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια εργασία, θα πρέπει το θύμα να δίνει φωτογραφία ή βίντεο, ως απόδειξη της ολοκλήρωσης. Για να «τερματίσει» το παιχνίδι, ο συμμετέχων πρέπει να προβεί στην τελική και μοιραία πράξη της αυτοκτονίας. Μάλιστα, τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν αυτή την πράξη, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν, τότε οι διαχειριστές του παιχνιδιού προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των νέων.
Ένας 22χρονος εφηύρε το μακάβριο παιχνίδι
Ο άνθρωπος που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη «μπλε φάλαινα» ονομάζεται Φίλιπ Μπουντέικιν, είναι ρωσικής καταγωγής και 22 ετών.
Ο Φίλιπ Μπουντέικιν κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας και κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Ο νεαρός Ρώσος έχει ομολογήσει ότι αυτός είναι ο δημιουργός αυτού του σατανικού παιχνιδιού, δίχως να δείχνει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα» και πως η αποστολή του παιχνιδιού που εφηύρε ήταν «να καθαρίσει την κοινωνία».
Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Saint Petesburg δήλωσε: «Μην ανησυχείτε, θα καταλάβετε τα πάντα. Όλοι θα καταλάβουν. Πέθαναν ευτυχισμένες. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση, επαφή».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ρωσικές Αρχές έχουν ενημερώσει ότι ο Μπουντέικιν δέχεται δεκάδες ερωτικές επιστολές στις φυλακές Kresty της Αγίας Πετρούπολης από τα κορίτσια που συμμετέχουν στο παιχνίδι, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσω του παιχνιδιού τα θύματα δένονται συναισθηματικά με τον διαχειριστή.
Τον Ιούνιο του 2017, ο ταχυδρόμος Ilya Sidorov συνελήφθη στη Μόσχα. Κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δημιουργία της ομάδας “Γαλάζια Φάλαινα” που ενθαρρύνει τα παιδιά να βλάψουν τους εαυτούς τους και τελικά να αυτοκτονήσουν. Ισχυρίστηκε ότι 32 παιδιά πείστηκαν να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθούν εντολές.