Σκρέκας: Το κοίτασμα από τα Ιωάννινα θα μπορούσε να καλύψει την ενεργειακή κατανάλωση της Ελλάδας για 10 έτη

Την εκτίμησή του για το κοίτασμα των Ιωαννίνων στη σκιά της επανενεργοποίησης του προγράμματος σεισμικών ερευνών με στόχο κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οικόπεδα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας επαναλαμβάνοντας ότι εάν τα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι ικανοποιητικά, θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

«Θα σας πω για το κοίτασμα των Ιωαννίνων που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean. Στα Γιάννενα, σε στεριά, θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2023. Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15% αυτό θεωρείται πολύ πιθανό» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας στον ΣΚΑΪ.

 

Όπως είπε «τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές».

Παράλληλα τόνισε ότι για τις έρευνες όσον αφορά τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές» εξηγώντας ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία. «Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε μάλιστα.

«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.