Επιτέλους, μετά από αρκετές αναβολές, άρχισε σήμερα Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, υπόθεση στην οποία κατηγορούνται επτά άτομα και μία εταιρεία.
Μετά από μία ώρα καθυστέρηση, κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, με αριθμό 34 στο κατηγορητήριο Πέτρος Χατζηαντωνίου, ο οποίος από το 2006 και μέχρι πριν από ένα μήνα είχε διατελέσει Γραμματέας της Διαχειριστικής Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου Συντάξεων της CΥΤΑ.
Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία τις 27/9/2013, την οποία ανέγνωσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο μάρτυρας είπε ότι έλαβε γνώση για την υπόθεση με την Aero Centre στις 12/2/2010 όταν σε συνεδρία της Διαχειριστικής Επιτροπής υποβλήθηκε πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, όταν ήταν μέλος ο Στάθης Κιττής, δηλαδή ο πρώτος κατηγορούμενος.
Πρόσθεσε ότι είχε διαφανεί πως για τη συγκεκριμένη επένδυση υπήρχε ενδιαφέρον από το 2009 και κατέθεσε πως σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε τη συγκεκριμένη υπόθεση οι βουλευτές είχαν εκφράσει διαφωνίες ως προς αυτή την επένδυση της CΥΤΑ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε ζητήσει αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας μέχρις ότου διερευνηθεί το θέμα από την Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, είπε ο κ. Χατζηαντωνίου, γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 σε συνεδρία του Δ. Σ. της CΥΤΑ, το θέμα της επένδυσης τέθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Στάθη Κιττή, ο οποίος μάλιστα είχε αναφέρει ότι το θέμα είχε εξαντληθεί από πλευράς συζήτησης και ζήτησε όπως εγκριθεί η συμφωνία. Τελικά η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και υπεγράφη και ουσιαστικά προνοούσε την αγορά τεσσάρων από τα 9 κτιριακά συγκροτήματα του Aero Centre στη Δρομολαξιά στην τιμή των 19 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ.
Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμα, πως όταν στις αρχές Απριλίου 2011 καταβλήθηκε προσπάθεια για κατάθεση της συμφωνίας ενώπιον του Κτηματολογίου Λάρνακας, τελικά δεν έγινε λόγω διαφόρων ζητημάτων που εγέρθηκαν από το Κτηματολόγιο. Στη 1/11/2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της CYTA και της Wadnic Trading Ltd στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων και ο Νίκος Λίλλης, όταν είχε ήδη εκδοθεί άδεια οικοδομής των 4 κτιριακών μονάδων και δύο μέρες αργότερα, δηλαδή στις 3/11/2011, το τεμάχιο υποθηκεύτηκε και άρχισε η υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, εκπρόσωπος της Wadnic Trading Ltd είχε αναφέρει πως για λόγους που δεν εξηγήθηκαν, υπήρχε διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα στο τεμάχιο που θα αγόραζε η CΥΤΑ και ζήτησε όπως τη διαφορά την επωμιστεί το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής. Ωστόσο, το τότε μέλος του Δ.Σ. της CΥΤΑ Χαράλαμπος Τσουρής, ανέφερε πως αντί να γίνει αυτό που ζητούσε η εταιρεία θα μπορούσε η Αρχή να αγοράσει το υπόλοιπο της γης έναντι του ποσού των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ. Τελικά, η συμπληρωματική αυτή συμφωνία υπεγράφη στις 19/4/2012.
Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Ελλης Παπαγαπίου, εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως «ο ίδιος προσωπικά δεν αποκόμισα οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την όλη εμπλοκή μου στην υπόθεση» και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζω εάν άλλα άτομα εντός της CΥΤΑ αποκόμισαν οικονομικά οφέλη».
Σε άλλη ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας απάντησε πως οι Στάθης Κιττής και Χαράλαμπος Τσουρής έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον από τον οποιονδήποτε άλλο για γρήγορη ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας.
Ο μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου σωρεία εγγράφων, τα οποία και έγιναν αποδεκτά ως τεκμήρια.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο, τα επτά άτομα και η μία εταιρεία δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες που τους προσήχθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ και Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd. Μη παραδοχή στις κατηγορίες απάντησε και εκπρόσωπος της Εταιρείας Polleson Holdings Ltd που είναι επίσης κατηγορούμενη για την υπόθεση.
Το μεγαλύτερο βάρος των κατηγοριών το φέρει ο Στάθης Κιττής ο οποίος αντιμετωπίζει 19 από τις 28 κατηγορίες. Ο κ. Κιττής κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Νίκο Λίλλη για να παρουσιάσουν το έργο Aero Center υπερτιμημένο (με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα) ούτως ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματικό ποσό από αυτό που προνοούσε η αρχική συμφωνία. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ο Χαράλαμπος Τσουρής.
Ο κ. Κιττής κατηγορείται επίσης ότι χρηματίστηκε με συνολικό ποσό 300 χιλιάδων ευρώ σε τρεις δόσεις των 100 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για τη θετική του στάση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Κατηγορείται επίσης ότι μαζί με τον Λίλλη, κατάρτισαν εικονικά συμφωνητικά έγγραφα μεταξύ της εταιρείας Leagros Investment Ltd και της εταιρείας Wadnic Trading Ltd. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω της εικονικής συμφωνίας επιχειρήθηκε με δικαιολογηθεί η λήψη επιταγής 100 χιλιάδων ευρώ από τον Κιττή.
Αναφορικά με τους Βενιζέλο Ζαννέττο και Αντώνη Ιωακείμ, κατηγορούνται ότι εξανάγκασαν τον Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων του ποδοσφαιρικού σωματείου «Αλκή» ύψους 770 χιλιάδων ευρώ απειλώντας τον ότι αν δεν το έπραττε θα έθεταν προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης.
Ο Ορέστης Βασιλείου και ο Γιάννης Σουρουλλάς αντιμετωπίζουν κατηγορία ότι έλαβαν από την εταιρεία του Λίλλη συνολικό ποσό 250 χιλιάδων ευρώ προς όφελος των ιδίων, του Γρηγόρη Σουρουλλά και της Polleson Holdings ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσουν τους υπαλλήλους της CYTA να εναντιωθούν στην επένδυση.
Ακόμα, ο Ορέστης Βασιλείου κατηγορείται ότι ενώ κατείχε υψηλόβαθμη θέση στη CYTA, απαίτησε και έλαβε το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσει τη συντεχνία ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, της οποίας ήταν Γραμματέας να εναντιωθεί στην επένδυση.