Σκάνδαλο το e-justice: Φαγοπότι 6 εκατομμυρίων για μια πλατφόρμα

Ως δια μαγείας… κανείς δεν ξέρει τίποτα…

Σε χαώδης καταστάσεις φαίνεται πως οδηγεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πλατφόρμας του e-Justice, αφού μια εβδομάδα μετά την λειτουργία του «κατέβηκε» και επανήλθε η παλιά πλατφόρμα του i-Justice. Να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους των δικηγόρων αλλά και γενικότερα των λειτουργών της Δικαιοσύνης αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη για το θέμα. Αντιθέτως, παρατηρείται μια στασιμότητα χωρίς να δίνονται ουσιαστικές εξηγήσεις.

Για το ιστορικό της υπόθεσης να υπενθυμίσουμε τις στάσεις εργασίας των δικηγόρων στα κατά τόπους Δικαστήρια κατά τους προηγούμενους μήνες. Λίγο πιο πριν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι «όλοι οι εσωτερικοί, εξωτερικοί χρήστες του συστήματος έχουν πρόσβαση στο σύστημα για σκοπούς ουσιαστικά εξοικείωσης τους με αυτό, με εικονικές καταχωρήσεις δικογράφων. Το μεσοδιάστημα αυτό δηλαδή μέχρι τις 15 του Γενάρη 2024 θα είναι ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο θα μπορούν οι δικηγόροι να μάθουν το σύστημα, να το δουλέψουν, ούτως ώστε να μπορέσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη μετά τις 15 του Γενάρη». Ουσιαστικά, όχι μόνο δεν τέθηκε σε ισχύ αλλά ήταν η αιτία να παραλύσει το σύστημα της Δικαιοσύνης.

Σοβαρά ερωτήματα

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα υπέρογκα ποσά που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης για κάτι που ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, το αρχικό ποσό για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται περίπου στα έξι εκατομμύρια ενώ στην συνέχεια έχουν δοθεί χιλιάδες για αλλαγές, τροποποιήσεις και διορθώσεις. Το παράλογο όμως της υπόθεσης είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν δίνει το τελικό ποσό που έχει καταβληθεί στον παροχέα, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

Συγκεκριμένα τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1. Στην βάση ποιων κριτηρίων και προδιαγραφών κοστολογήθηκε μια πλατφόρμα στα περίπου 6 εκατομμύρια πλέον χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν στην συνέχεια για διορθώσεις τροποποιήσεις;

2. Τί είδους διορθώσεις και τροποποιήσεις ήταν αυτές και γιατί δεν περιλαμβάνονταν εξ’ αρχής στις προδιαγραφές;

3. Τι προδιαγραφές δόθηκαν εξαρχής στην εταιρεία υλοποίησης;

4. Ποιες προδιαγραφές έχει ο server;

5. Ποιος ή ποιοι αποφάσισαν την τελική έγκριση του έργου και το ύψος του ποσού;

6. Γιατί δεν εισακούστηκαν οι ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή;

7. Από που προέκυψε η ουσιαστική ανάγκη να υλοποιηθεί αυτή η πλατφόρμα από την στιγμή που η υφιστάμενη, δηλαδή το i-Justice, εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των λειτουργών της Δικαιοσύνης;

Πάντως, έγκυρες πηγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο ανέφεραν στο ειδησεογραφικό portal Laimitomos.com ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο θα πάρει ανεξέλεγκτη τροπή.

Ξαφνικά κανείς δεν γνωρίζει τίποτα…

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις με το Υφυπουργείο Καινοτομίας να παίζει ουσιαστικά κρυφτούλι. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος αποδέκτης της πλατφόρμας, δηλαδή οι δικηγόροι και γενικότερα οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι αφού δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της δημοσιογραφικής μας ομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους τον Σεπτέμβρη.