“Σιωπηλά” εγκεφαλικά και άνοια προκαλεί η ρύπανση

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να βλάψει και να συρρικνώσει ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου του, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για εκδήλωση πρόωρων συμπτωμάτων άνοιας, αλλά και “σιωπηλών” εγκεφαλικών.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ελίσα Γουίλκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Stroke”, μελέτησαν 943 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που ήσαν σχετικά υγιείς και χωρίς άνοια.

Οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας Πέτρος Κουτράκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 1980) υπέβαλαν σε μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου τους συμμετέχοντες και συσχέτισαν την κατάσταση του εγκεφάλου καθενός ατόμου, με το επίπεδο της ρύπανσης του αέρα στην περιοχή όπου ζούσε.

Οπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερη ήταν η περιβαλλοντική επιβάρυνση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση στη δομή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές είπαν ότι η ρύπανση ουσιαστικά “γερνάει” πρόωρα και ατροφεί τον εγκέφαλο, ιδίως των ηλικιωμένων, ακόμη και εκείνων που είναι γενικά υγιείς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (νευρολογικές διαταραχές, χειρότερες νοητικές επιδόσεις, πρόωρη άνοια κ.α.).