Δυσάρεστες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, μπορεί να έχει η έλλειψη βιταμινών.
Ορισμένες φορές η έλλειψη βιταμινών οδηγεί τον οργανισμό σε ακραίες καταστάσεις. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης διατροφής, μπορεί να ευθύνονται για την ανεπάρκεια βιταμινών και για αυτό πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα.
Ας δούμε λοιπόν πέντε ασυνήθιστα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε έλλειψη βιταμινών. Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή διατροφή διορθώνει τα περισσότερα προβλήματα…
Ένα κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο ή και αλλού και απώλεια μαλλιών
Ανεπάρκεια σε… βιοτίνη (Β7), γνωστή και ως βιταμίνη των μαλλιών. Ενώ το σώμα αποθηκεύει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K), δεν αποθηκεύει τις περισσότερες βιταμίνες B, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές. Η κατανάλωση ωμών αυγών μας κάνει ευάλωτους, διότι μια πρωτεΐνη στα ωμά αυγά που ονομάζεται αβιδίνη, δυσχεραίνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη βιοτίνη.
Η λύση: Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα βραστά αυγά (το βράσιμο απενεργοποιεί την αβιδίνη), σολομό, αβοκάντο, μανιτάρια, κουνουπίδι, σόγια, ξηρούς καρπούς, σμέουρα και μπανάνες.
«Ρωγμές» στις γωνίες του στόματος
Ανεπάρκεια σε… σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β όπως η νιασίνη (Β3), η ριβοφλαβίνη (Β2) και η Β12. Είναι συνηθισμένο αν είστε χορτοφάγοι να έχετε έλλειψη σε σίδηρο, ψευδάργυρο και Β12. Αυτή η έλλειψη μπορεί να παρουσιαστεί και αν δεν λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης ακολουθώντας κάποια δίαιτα.
Η λύση: Καταναλώστε περισσότερα πουλερικά, σολομό, τόνο, αυγά, στρείδια, μύδια, λιαστές ντομάτες, σέσκουλο, ταχίνι, φιστίκια και όσπρια όπως οι φακές. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται από τη βιταμίνη C, η οποία βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Γι’ αυτό το λόγο συνδυάστε αυτά τα τρόφιμα με λαχανικά όπως το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές, το λάχανο και το κουνουπίδι.
Κόκκινα ή λευκά σημάδια σαν ακμή στα μάγουλα, τα χέρια και τους μηρούς
Ανεπάρκεια στα… απαραίτητα λιπαρά οξέα και στις βιταμίνες A και D.
Η λύση: Παραλείψτε τα κορεσμένα και τα trans λίπη, κάτι που θα έπρεπε να κάνατε έτσι κι αλλιώς, για να αυξηθούν τα υγιή λίπη. Δώστε έμφαση σε περισσότερο σολομό και σαρδέλες, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα και σπόρους. Για τη βιταμίνη Α, προτιμήστε τα φυλλώδη πράσινα και πολύχρωμα λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες και κόκκινες πιπεριές. Αυτά παρέχουν βήτα καροτίνη, έναν πρόδρομο της βιταμίνης Α που το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει βιταμίνη Α. Για τη βιταμίνη D, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα που θα περιέχει επίσης βιταμίνες Α και Κ για να βοηθήσουν στην απορρόφηση της βιταμίνης D.
Μούδιασμα και μυρμηκίαση στα χέρια, τα πόδια ή αλλού
Ανεπάρκεια σε… βιταμίνες Β όπως το φυλλικό οξύ (Β9), η Β6 και οι Β12. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τα περιφερειακά νεύρα που καταλήγουν στο δέρμα, αν κα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται επίσης με το άγχος, την κατάθλιψη, την αναιμία, την κόπωση και τις ορμονικές διαταραχές.
Η λύση: Να τρώτε σπανάκι, σπαράγγια, τεύτλα, φασόλια, αυγά, χταπόδι, μύδια, κυδώνια, στρείδια και πουλερικά.
Μυϊκές κράμπες και πόνοι στα δάχτυλα των ποδιών
Ανεπάρκεια σε… μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Αν αυτό το σύμπτωμα σας συμβαίνει συχνά, είναι μια ένδειξη ότι έχετε έλλειψη σε αυτά τα συστατικά. Και αν προπονείστε σκληρά, μπορεί να χάσετε περισσότερα ανόργανα άλατα (και υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β) μέσω της έντονης εφίδρωσης.
Η λύση: Καταναλώστε περισσότερες μπανάνες, αμύγδαλα, φουντούκια, κεράσια, μήλα, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο και σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και η πικραλίδα.