Σε συναγερμό η Διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση του Εμπόλα

Την αντιμετώπιση του θανάσιμου ιού Εμπολα που ήδη έχει προκαλέσει στη Δυτική Αφρική 58 θανάτους μέσα σε δύο μόλις ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 887 αναγκάστηκε να περιλάβει ο Λευκός Οίκος, ένα φλέγον θέμα στην ατζέντα της ιστορικής Αφρικανικής Συνόδου που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή περίπου 50 ηγετών από τη Μαύρη Ηπειρο: . Είναι ενδεικτικό ότι παρά το ρεκόρ συμμετοχής, δύο αρχηγοί κρατών της Δυτικής Αφρικής, η υποψήφια για Νομπέλ Ειρήνης πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν-Τζόνσον Σίρλιφ και ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Ερνεστ Μπάι Κορόμα, ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή ότι θα παραμείνουν στις χώρες τους προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού.

Η Αφρικανική Σύνοδος που διεξάγεται υπό την επίβλεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε προγραμματισθεί να έχει ως κύριο θέμα την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Αφρική ώστε να ωφεληθούν τόσο επιχειρήσεις όσο και οι χώρες της ηπείρου που έχουν ανάγκη από ζεστό χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, όμως, ο Εμπολα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την ατζέντα, είτε τυπικά είτε άτυπα.

Ταυτόχρονα, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ετοιμάζουν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό και ιδιαίτερα τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Ρόιτερ. Ο συναγερμός ήχησε καθώς εκατοντάδες στρατιώτες αναπτύσσονταν στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία στα πλαίσια σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού, ο οποίος έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ο ιός συνεχώς εξαπλώνεται. Μάλιστα η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε και άλλο κρούσμα, αυτήν τη φορά προσβλήθηκε γιατρός που είχε περιθάλψει αμερικανό υπήκοο – πέθανε τον περασμένο μήνα στο Λάγος λίγες ημέρες αφού έφθασε εκεί από τη Λιβερία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Αφρικής αναμένεται ότι θα διαθέσει 50 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, χώρες στις οποίες οι κρατικοί πόροι είναι περιορισμένοι και τα εθνικά συστήματα υγείας έχουν φθάσει στα όριά τους λόγω της επιδημίας. Χρηματοδότηση έως 200 εκατομμύρια δολάρια για τις χώρες αυτές ανακοίνωσε επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα έπειτα από έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος της έκτακτης χορήγησης οικονομικής βοήθειας που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χαν προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του Εμπολα γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ξεπερνώντας τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του και προειδοποίησε για «καταστροφικές» συνέπειες εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Στις χώρες όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη εμφανιστεί φαινόμενα πανικού μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται επιθέσεις ακόμη και σε διεθνείς ομάδες βοήθειας που έχουν σπεύσει εκεί για να βοηθήσουν. Σε αρκετές από τις κοινότητες αυτές μάλιστα οι ντόπιοι απειλούν ότι θα κάψουν τους χώρους απομόνωσης των ασθενών.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν πολλές χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κλείσιμο σχολείων και η επιβολή καραντίνας σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ασθένεια. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, φαίνεται ότι εμπλέκεται και ο στρατός.

Κομβόι μετέφεραν χθες στρατεύματα και ιατρικό προσωπικό στις απομακρυσμένες ανατολικές περιοχές της Σιέρα Λεόνε όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στην επιχείρηση με το κωδικό όνομα Χταπόδι συμμετέχουν περίπου 750 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Κύριο καθήκον των στρατιωτών είναι να θέσουν σε καραντίνα τις απομακρυσμένες αυτές περιοχές ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Στη γειτονική Λιβερία πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου για την επιβολή παρόμοιων μέτρων. Η αστυνομία απέκλεισε περιοχές στην απομακρυσμένη κοινότητα Λόφα ώστε κανένας να μην έχει τη δυνατότητα να φθάσει ή να φύγει από εκεί, ενώ κινητοποιήθηκαν και στρατεύματα. Μάλιστα ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας Λιούις Μπράουν δήλωσε στο Ρόιτερ ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο», ζητώντας περισσότερους πόρους και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα.