Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες, ανέφεροντας ότι οι μεγάλες θυσίες από πλευράς των εργαζομένων έχουν γίνει και τώρα αυτό που αναμένουν είναι καλύτερες ημέρες.
Ο κ. Μωϋσέως, μιλώντας σε διάσκεψη για τα 70χρονα της ΣΕΚ, περιέγραψε την οικονομική κρίση ως “μια από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα και η εργατική τάξη”.
“Ενώ ήμασταν σε μια συνεχή ανοδική πορεία για αρκετά χρόνια, είχαμε πετύχει πάρα πολλά ωφελήματα, κοινωνικές παροχές, δημιουργήσαμε συνήθειες στους εργαζόμενους που ανταποκρίνονταν στα οικονομικά δεδομένα, σήμερα είμαστε σε μια οικονομική τραγωδία” είπε.
Χαρακτήρισε ωστόσο “επιτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος και της ΣΕΚ το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές λειτουργούν οι συλλογικές συμβάσεις και διατηρούνται οι εργασιακές σχέσεις”.
“Εμείς αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες θυσίες έχουν γίνει και αναμένουμε το 2015 να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σαν χώρα και να μπούμε στην ανάπτυξη το 2016. Άρα εκείνο που χρειάζεται είναι λίγη ακόμα υπομονή” είπε, προσθέτοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα επανέλθει υπεύθυνα για να διεκδικήσει ανανέωση των συμβάσεων και να ξανακερδίσει σταδιακά δικαιώματα που απωλέσθηκαν.
“Είναι δεδομένο και το έχουν αντιληφθεί όλοι ότι ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες. Το γενικότερο αίσθημα των εργαζομένων είναι αυτό: Αναμένουν την καλύτερη μέρα, δεν αναμένουν άλλες θυσίες και δεν μπορεί να υποστούν ξανά χιλιάδες των εργαζομένων, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, νέες θυσίες” σημείωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε θέση από πλευράς των εργοδοτών που να επηρεάζει το 13ο μισθό, λέγοντας ότι “το θέμα το έχουμε ξεπεράσει”.
Αξιολογώντας την 70χρονη πορεία της ΣΕΚ μέσα στο κυπριακό γίγνεσθαι, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι “διαπιστώνεται απόλυτα πως όλες οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του λαού μας φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Κινήματος”.
Η ΣΕΚ ύψωσε το ανάστημα της συμβάλλοντας καταλυτικά στην επιτυχία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, σύμφωνα με τον οποίο τριανταεννέα από τους ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν ενεργά μέλη και στελέχη της ΣΕΚ, με ηγετική φυσιογνωμία το Μάρκο Δράκο, ο οποίος υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου.
Είπε ακόμα ότι η ΣΕΚ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία των δομών και τη λειτουργία της νεαρής Δημοκρατίας. Το 1974 συνέβαλε αποφασιστικά στην κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση μέσα από τα ερείπια της εισβολής και της κατοχής. Στη συνέχεια έβαλε τις δικές της “έντονες πινελιές” στην δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εκπλήρωση του οικονομικού θαύματος.
Ανέφερε επίσης ότι καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Κινήματος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΣΕΚ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για τα εβδομηντάχρονα της, οι οποίες αρχίζουν αύριο στη Λεμεσό και θα κορυφωθούν στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το Κίνημα.