Για πάρα πολλά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία εφάρμοζε μια «συγχυσμένη» κοινωνική πολιτική η οποία υλοποιείτο από διάφορα Υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς προγραμματισμό και στόχευση, γι αυτό το λόγο και η ΣΕΚ με σημερινή της ανακοίνωση έκανε λόγο για την ανάγκη επανακαθορισμού της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΣΕΚ, αυτή η τακτική δημιούργησε ανισότητες, σπατάλες, αδικίες, κακοδιαχείριση, αλλά και προβληματισμό.
«Αυτή την κρίσιμη και δύσκολη ώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να επανακαθοριστεί η κοινωνική πολιτική του κράτους. Χρειάζεται να χαραχθεί μια νέα ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους που θα δίνει λύσεις και απαντήσεις στα κοινωνικά προβλήματα και στα κοινωνικά ελλείμματα», αναφέρει.
Παράλληλα, η ΣΕΚ σημειώνει ότι χρειάζεται μια κοινωνική πολιτική με όραμα και ευαισθησία που θα ενισχύει τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα υλοποιείται μόνο από ένα πολιτικό φορέα, όπως είναι π.χ. το Υπουργείο Εργασίας.
Ήδη, συνεχίζει η ανακοίνωση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα η Κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος ευημερίας από την 1η Ιουλίου 2014, κυρίαρχο στοιχείο του οποίου θα είναι η εισαγωγή του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το εισόδημα αυτό θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα δημοσίου βοηθήματος και θα παρέχεται στη βάση συγκεκριμένων και μετρήσιμων κριτηρίων σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Η ΣΕΚ δηλώνει ότι για τον επιτυχή σχεδιασμό του νέου συστήματος χρειάζεται σοβαρή μελέτη και προεργασία, αλλά και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.
Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να προσέλθει σ’ ένα τέτοιο διάλογο για να συμβάλει στο σχεδιασμό μιας νέας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής που θα είναι αποτελεσματική και θα δίνει λύσεις μακριά από σπασμωδικές κινήσεις και πειραματισμούς, που στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργούσαν αχρείαστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, καταλήγει η ανακοίνωση.