Η NSA και η βρετανική GCHQ έχουν αναπτύξει πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων αξιοποιώντας τα κένα σε καθημερινές εφαμοργές για smartphone, ακόμη και τις πιο αθώες, σύμφωνα με έγγραφα από τον «φάκελο Σνόουντεν» που επικαλούνται ο Guardian και οι New York Times.
Αν και η έκταση του προγράμματος δεν είναι σαφής, εξαιτίας των εφαρμογών οι υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό -όπως αναφέρει σε έγγραφό της η GCHQ.
Οι εφαρμογές που αναφέρονται ξεκινούν από καθημερινής χρήσης εφαρμογές πλοήγησης και φτάνουν μέχρι δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds. Ο βαθμός στον οποίο αξιοποιούνται στην πράξη αυτές οι δυνατότητες δεν είναι ξεκάθαρος από τα έγγραφα, από τα οποία όμως φαίνεται πως οι αναλυτές των δύο υπηρεσιών θεωρούν «χρυσωρυχείο» τις εφαρμογές.
Αρκετά έγγραφα που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες περιγράφουν τις προσπάθειες των δύο υπηρεσιών να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που «διακινούνται» μέσω των εφαρμογών. Ένα από τα έγγραφα -στο οποίο υπάρχει χειρόγραφο σχέδιο μίας νεράιδας που εμφανίζει χαρτιά πάνω σε ένα τραπέζι με την επιγραφή “αφήστε εδώ τα διερχόμενα”- υποδεικνύει πως η διαδικασία θεωρείται αρκετά εύκολη.
Σε αντίδρασή της στα δημοσιεύματα, η NSA περιορίζεται στο να αναφέρει ότι «δεν αληθεύει ότι η συλλογή πληροφοριών επικεντρώνεται στα smartphone ή στις δραστηριότητες καθημερινών Αμερικανών στα κοινωνικά δίκτυα» λέγοντας ότι «συλλέγει μόνο τα στοιχεία για τα οποία ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο θεμιτών σκοπών συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό και αντικατασκοπείας, ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιεί ο στόχος».
Η βρετανική GCHQ από την πλευρά της κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, περιοριζόμενη στο να αναφέρει ότι η δραστηριότητά της είναι «νόμιμη, απαραίτητη και με αναλογικότητα».