Συνεχίζεται η κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών και πρώην Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε πως τον Ιανουάριο του ’12 όταν ανέλαβε την προεδρία της Λαϊκής, δεν ήταν καλή η κατάσταση της τράπεζας, καθώς είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από το ελληνικό κούρεμα λόγω της έκθεσής της στην ελληνική αγορά.
Τ0 50% των δραστηριοτήτων του ομίλου ήταν στην ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε, είχε αμέσως αντιληφθεί ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρευε και ζήτησε τη συμβουλή του Κίκη Καζαμία για το κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα στήριξης του κράτους.
Του ζήτησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο, καθώς όπως σημείωσε ήθελε να υπήρχε συνεννόηση με όλες τις πλευρές.
Εφόσον το 50% των δραστηριοτήτων της τράπεζας ήταν στην ελληνική οικονομία, και αφού χάθηκαν χρήματα και μετατράπηκε σε παράρτημε η τράπεζα, αποταθήκαμε ανέφερε ο κ. Σαρρής στην ελληνική Κυβέρνηση και επιχειρηματολογήσαμε στον τότε πρωθυπουργό Παπαδήμο ότι έπρεπε να τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης. Ο κ. Παπαδήμος παρέπεμψε στον διοικητή της ΚΤ της Ελλάδας;
Μετά την αποτυχία των προσπαθειών αποτάθηκε στο κράτος.
Για τον ELA
Αν δεν είχαμε την λήψη ρευστότητας από ΕΛΑ και έκλεινε η Λαική, το προβλημα θα ηταν πιο σοβαρό σημερα για την κτυπριακή οικονομία, υποστήριξε ο κ. Σαρρής.
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν διαγραφές χρεών και επί δικής του προεδρίας, ο Μιχάλης Σαρρής απάντηση πως θα επρεπε να γνωρίζω αν γίνονταν σε μεγαλα ποσά.
“Εξ όσων γνωρίζω δεν έγιναν διαγραφές”, τόνισε.
Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει ποια ήταν τα “μεγάλα λάθη” τα οποία έγιναν όπως είχε πει σε συνέντευξη στις 16/4/12, ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής ανέφερε πως μετά που ανέλαβε την προεδρία της Τράπεζας προέβη μαζί με την υπόλοιπη διοίκηση σε ανάλυση ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Ελλάδας, για να διαπιστώσουν πως η ποιότητα αυτή ήταν χειροτερη από οτι τα επίσημα στοιχεία έδειχναν.