Κοινό μέτωπο έναντι της Χρυσής Αυγής διαμορφώνουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος οι οποίοι συναντήθηκαν χθες, λίγες ώρες μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της οργάνωσης του Ν. Μιχαλολιάκου. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, έκανε λόγο για εγκληματική δράση της οργάνωσης που χρήζει αντιμετώπισης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ο κοινοβ. εκπρόσωπος Μ. Βορίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Στο ίδια λογική κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. «Η Χ.Α. έχει προτεραιότητά της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση. Τώρα πλέον έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί», επεσήμανε, προαναγγέλλοντας, όπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, τροποποίηση επί το αυστηρότερο κρίσιμων διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της οργάνωσης με όρους κοινού ποινικού δικαίου και με επιδίωξη διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων στις οποίες εικάζεται ότι συμμετείχαν μέλη της. Το μήνυμα εστάλη μέσω των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της οργάνωσης προς αναζήτηση στοιχείων για τη χθεσινή δολοφονία.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ακύρωση του «αντισυστημικού» χαρακτήρα που καλλιεργεί η οργάνωση, όχι μόνον μέσω της ανάδειξης του ποινικού της χαρακτήρα, αλλά και όλων των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι υιοθετεί πλήρως όχι μόνον τα εργαλεία αλλά και τις, συχνά αρνητικές, πρακτικές της αστικής δημοκρατίας, που κατά τ’ άλλα καταγγέλλει ως διεφθαρμένη.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η ισχύουσα νομοθεσία όσο και οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα μπορούσαν, κατ’ ορισμένους, να οδηγήσουν ακόμη και στην απαγόρευση της Χ.Α. (το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι, αν είχε υιοθετηθεί η πρότασή του για τον αντιρατσιστικό νόμο, πολλά ζητήματα θα είχαν ήδη ρυθμιστεί), αυτό δεν μοιάζει να είναι η απόφαση ή, πάντως, η επιδίωξη της κυβέρνησης. Πολλά στελέχη, ακόμη και μετριοπαθή, εμφανίζονται προβληματισμένα για τις συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α., ενώ δεν θα απέτρεπε την οργάνωση να κατέλθει στις εκλογές με το περίβλημα ενός άλλου ονόματος.
Το ζήτημα της απαγόρευσης της Χ.Α. δεν είναι το μόνο που διχάζει τη δικομματική κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος, χθες, και στελέχη της Ν.Δ. έλαβαν αποστάσεις από τη δεύτερη επικοινωνιακή γραμμή που εξέπεμπε το Μαξίμου, αυτή των «δύο άκρων», με φορέα τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρύσ. Λαζαρίδη. Ο κ. Βενιζέλος, έξω από το Μαξίμου, προχώρησε σε ρητή διάκριση κάνοντας λόγο για «αυτούς που δρουν εγκληματικά», εννοώντας τη Χ.Α., και «αυτούς που καλλιεργούν τη στρατηγική της έντασης και περιμένουν να εισπράξουν οφέλη», υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εσωτερικό του Μαξίμου διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης, οι οποίες εν πολλοίς σχηματοποιούνται στις δύο «διαφορετικές» γραμμές που εκπέμπονταν χθες. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου μοιάζουν να ανησυχούν ότι μια απότομη κλιμάκωση έναντι της Χ.Α. χωρίς αντίβαρα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να αποξενώσει επιπλέον ψηφοφόρους της Ν.Δ. που αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» ή ακόμη και να οδηγήσει τις ψήφους των αγανακτισμένων από τη Χ.Α. στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κάποιους άλλους, πάντως, οι δύο γραμμές δεν αυτοακυρώνονται, αλλά, αντιθέτως, μπορούν υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
Πάντως, οι αναφορές του κ. Λαζαρίδη προκάλεσαν τις αντιδράσεις στελεχών του «καραμανλικού στρατοπέδου», όπως οι Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος. Ο τελευταίος μάλιστα επέμεινε ότι η θέση της Ν.Δ. είναι στον μεσαίο χώρο, ενώ χαρακτήρισε ανιστόρητους όσους (σ.σ.: τον κ. Λαζαρίδη) τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνταγματικού τόξου.