Άν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν “τρισχειρότερα με χειρότερα μνημόνια” αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς και υποστηρίζει πως “αν η χώρα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές”.
Σε συνέντευξη του στο “Θέμα”, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και πως κάποιοι δημιούργησαν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει θέμα.
Την ίδια ώρα υποστηρίζει πως η συμφωνία του Eurogroup είναι “βιώσιμη” και εξαπολύει επίθεση σε όσους όπως λέει θα “χαίρονταν” με μια αποτυχία της Ελλάδας.
“Ντρέπομαι” λέει ο πρωθυπουργός “που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα χαίρονταν αν δεν είχαμε πάει καλά”.
“Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων” επισημαίνει και προσθέτει πως αντιδρούν όσοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε.
Σε ερώτηση για τα γκρίζα σημεία του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων σημειώνει πως “Η επαναγορά είναι κάτι που όσο λιγότερο το συζητάμε τόσο το καλύτερο. Άλλωστε είναι πια θέμα λίγων ημερών.
Και πάντως, όχι, δεν θα θιγούν οι ελληνικοί οργανισμοί που κατέχουν ομόλογα. Οι μεν τράπεζες δεν θα χάσουν, διότι, έτσι κι αλλιώς τα έχουν στα βιβλία τους καταγεγραμμένα σε τιμή πολύ χαμηλότερη.
Και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν επρόκειτο να σβήσουμε χρέος ακόμα και αν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται «οφειλή του κράτους προς τον εαυτό του!». Κάποιοι πήγαν να δημιουργήσουν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.”
Ερωτηθείς για τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι “αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την προηγούμενη δόση των 44 δισεκατομμυρίων.
Αλλά, αν δεν παίρναμε τη δόση, θα κατέρρεε κι αυτή η προοπτική. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φτάνουν σήμερα τα 9 δισ. περίπου.
Κάποια θα δοθούν άμεσα μετά τη 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στα 7 δισ. συνολικά θα έχουν επιστραφεί ως τον Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα έχει καλυφθεί πιο νωρίς ως τον Μάρτιο. Και τα υπόλοιπα δύο περίπου ως το τέλος του 2013.
Καταλαβαίνετε ότι μόνον οι επιστροφές των οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα (9 δισ. και κάτι) είναι όσα όλα τα μέτρα λιτότητας που πήραμε για το 2013. Μόνο απ’ αυτή την άποψη, τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία καλύπτουν όσα θα βγουν λόγω πρόσθετης λιτότητας” σημείωσε.