Οι περικοπές δαπανών και η λιτότητα δεν είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, αλλά το αναπόφευκτο τίμημα που πληρώνουμε σήμερα λόγω των παράλογων πολιτικών του παρελθόντος, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας, παράλληλα, την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια διορθωτική πορεία.
Μιλώντας στο 4ο Limassol Economic Forum, ο κ. Γεωργιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι για την κακή πορεία των οικονομιών των διαφόρων χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν ευθύνονται οι πολιτικές λιτότητας αλλά οι χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν.
Όπως είπε, οι κυβερνήσεις ξόδευαν με ευκολία χρήματα που δεν είχαν και ανέμεναν από τις επόμενες κυβερνήσεις να πληρώσουν το λογαριασμό, προσθέτοντας ότι το γεγονός είναι ότι το λογαριασμό καλούνται πάντα να πληρώσουν οι επόμενες γενιές, οι οποίες δεν ευθύνονται για τις δικές μας υπερβολές.
Σημείωσε ότι οι δαπάνες των κυβερνήσεων δεν είναι πάντα καλά μελετημένες και στοχευμένες και αυτό το γεγονός, όπως είπε, αφορά κυρίως τις χώρες του νότου παρά τις βόρειες ή κεντρικές χώρες της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, είπε ότι οι ολοένα αυξανόμενες κυβερνητικές δαπάνες είχαν να κάνουν κυρίως με το μισθολόγιο και τις συντάξεις.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι κυβερνητικές δαπάνες στην Κύπρο πάντα αυξάνονταν με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ το κυβερνητικό μισθολόγιο αυξανόταν ακόμα πιο γρήγορα.
Είπε, επίσης, ότι η δημόσια υπηρεσία της Κύπρου είναι η ακριβότερή της Ευρώπης.
Ανέφερε ότι οι κοινωνικές παροχές είχαν πάντα ανοδική πορεία ακόμα και όταν η ανεργία βρισκόταν στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ δεν παραχωρούνταν στη βάση αξιόπιστων και ομοιόμορφων κριτηρίων αλλά με σκοπό την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων και οργανωμένων ομάδων πίεσης.
Σημείωσε ότι δεν υπήρξε συνετή δημοσιονομική πολιτική την εποχή που η οικονομία βρισκόταν σε άνοδο ακόμα και όταν τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης άρχισαν να πυκνώνουν.
Ανέφερε ακόμη ότι οι περικοπές των δαπανών και η λιτότητα δεν είναι πολιτική επιλογή μας, αλλά το αναπόφευκτο τίμημα που πληρώνουμε σήμερα λόγω των παράλογων πολιτικών του παρελθόντος.
Είμαστε αποφασισμένοι ως νέα κυβέρνηση να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε μια διορθωτική πορεία, είπε και πρόσθεσε ότι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προτείνει σημαντικές περικοπές δαπανών και όχι νέους φόρους.
Εξέφρασε παράλληλα την ανάγκη όπως προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, των κοινωνικών παροχών, του συστήματος υγείας και των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και ένα πιο υγιές οικονομικό μοντέλο.
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα πρέπει να κάνουμε όλα όσα αναβάλλαμε να κάνουμε τα τελευταία 10-15 χρόνια, είπε.
Είπε, επίσης, ότι και το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση. O υπερμεγέθης τοπικός τραπεζικός τομέας της Κύπρος είναι υπεύθυνος για τη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση της τελευταίας δεκαετίας, πρόσθεσε.
Ο τραπεζικός τομέας, συνέχισε, παραχωρούσε χρηματοδότηση όχι τόσο για πραγματικές επενδύσεις που με τη σειρά τους θα ενίσχυαν την παραγωγική ικανότητα της χώρας, αλλά για καταναλωτικούς σκοπούς και για τη φούσκα των ακινήτων. Τα δάνεια παραχωρούνταν όχι τόσο με βάση καλά μελετημένα επιχειρηματικά σχέδια και την ικανότητα αποπληρωμής τους, αλλά επί τη βάσει εγγυήσεων, είπε.
Ομολογουμένως, είπε, κάποιες πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, η αναποφασιστικότητα, η αμέλεια ως επίσης και κάποιες εγκληματικές τραπεζικές πρακτικές οδήγησαν στον εκτροχιασμό του τραπεζικού συστήματος.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του φόρουμ, ο Υπουργός είπε ότι «το πρόγραμμα που ακολουθούμε για ανάκαμψη της οικονομίας συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση με την προώθηση πολύ σοβαρών ριζοσπαστικών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Η νέα κοινωνική, επιδοματική πολιτική και η αναμόρφωση της δημόσιας υπηρεσίας αποτελούν κορυφαίες διαθρωτικές αλλαγές οι οποίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο πολιτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, παράλληλα με την προσπάθεια μας από νωρίς και με αποφασιστικές κινήσεις να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε μια τροχιά εξυγίανσης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν μπορούν να γίνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών, είπε ότι «είναι γνωστές και ξεκάθαρες οι μνημονιακές υποχρεώσεις που αφορούν και την προοπτική των αποκρατικοποιήσεων. Από την άλλη, μέσα από τον προβληματισμό, το διάλογο επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε τέτοιες αποφάσεις που να μεγιστοποιούν τα οφέλη και να περιορίζουν τους όποιους κινδύνους, ειδικά τον οποιοδήποτε κίνδυνο για τους εργαζόμενους τους οποίους και βεβαίως εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε».
«Το εργαλείο των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί με έναν τρόπο που θα διευκολύνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο, αλλά και με έναν τρόπο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη σημερινή μετάβαση του στις Βρυξέλλες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι καθορισμένη κοινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια συνάντηση με μια διευρυμένη ατζέντα και με ευκαιρίες και για επιμέρους επαφές μεταξύ Υπουργών και αρμοδίων Επιτρόπων. Από τη δική μας πλευρά θα έχουμε την ευκαιρία ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί που θα το συνοδεύσουμε να θέσουμε τα ζητήματα που βρίσκονται στις πολιτικές μας προτεραιότητες».
Η ευρωπαϊκή οικονομία, τα μέτρα λιτότητας, οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το φετινό Limassol Economic Forum.
Ανάμεσα στους ομιλητές του Forum ήταν και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου του Λιβάνου και νυν μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, Nasser H. Saidi, ο οποίος στην ομιλία του, τάχθηκε υπέρ των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εναντίον των προγραμμάτων στήριξης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται ανεπιτυχώς, όπως είπε, στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν βοήθησαν τις χώρες να επιστρέψουν πίσω σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ είχαν, πρόσθεσε, αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών.
Σε χαιρετισμό του στο Forum, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Φιλόκυπρος Ανδρέου επέκρινε τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία -και ιδιαίτερα για τον ιδιωτικό τομέα- ήταν τόσο μεγάλες που κάποιος δικαιολογημένα αμφισβητεί το κατά πόσον τα κίνητρα των ευρωπαίων ηγετών ήταν τόσο αθώα όσο ήθελαν να τα παρουσιάσουν.
Ο κ. Φιλόκυπρος είπε ότι όντως μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εντούτοις πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο σκληρά και καταστροφικά όσο αυτά που επιβλήθηκαν στην Κύπρο και στην Ελλάδα και διερωτήθηκε ποίος μπορεί να κατηγορήσει όσους θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια να μας ισοπεδώσουν δεν είναι άσχετη με την ανακάλυψη των τεραστίων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις δύο χώρες.