Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιοδικό της εφημερίδας New York Times όσον αφορά τον εαυτό του, το μέλλον του στην κυβέρνηση, το ότι «γνωρίζει πότε θα φύγει», τη λεγόμενη υποβάθμισή του, τη σχέση του με τους Ευρωπαίους εταίρους, το τί έγινε στο Eurogroup στη Ρίγα, το οποίο λέει ηχογράφησε εξ ολοκλήρου, την ομοιότητά του με την Μάργκρετ Θάτσερ, την απέχθειά του για την τηλεόραση, το πόσο τρομοκρατημένος είναι από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και άλλα πολλά, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η δημοσιογράφος Σούζι Χάνσεν, σε εκτενές άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ένας Υπουργός αντάξιος μιας ελληνικής τραγωδίας;» αρχίζει με την διαπίστωση ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης ξέρει πότε θα φύγει». Το λέει ο ίδιος: «Δεν θα αυτοεξετευλιστώ, και δεν θα συμβιβαστώ ως προς τις αρχές και τν λογική μου. Αλλοίμονό μου εάν αποδεχτώ ακόμα ένα πακέτο οικονομικών μέτρων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, που απλώς θα διαιωνίζει την ίδια κρίση. Δεν με εξέλεξε για αυτό ο κόσμος. Προτιμώ να παραιτηθώ, παρά να σπρώξω τον ελληνικό λαό σε βαθύτερη οικονομική απόγνωση».
Η αρθρογράφος συστήνει στους αναγνώστες του New York Times Magazine τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «έναν εριστικό οικονομολόγο». Δεν είναι, λέει, ούτε πολιτικός, ούτε τραπεζίτης, «αλλά είναι ίσως ο πιο θορυβώδης επικριτής των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, του ευρωπαϊκού κατεστημένου, και του έως τώρα μνημονίου».
Διανύοντας κιόλας τον 4ο μήνα της παρθενικής πολιτικής του πορείας, ο Βαρουφάκης, λέει η Χάνσεν, «είναι στο κέντρο μιας μάχης που μπορεί να καθορίσει το μέλλον όλης της Ευρώπης».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», παραδέχεται ο Υπουργός, «ότι η οικονομία της χώρας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας της σκληρής διαπραγματευτικής μας στάσης». Και περιγράφει αυτήν την «αλλαγή» ως εύλογο κόστος, και «απαραίτητη επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον».
Αυτή την στιγμή, συμπληρώνει, η κατάσταση της οικονομίας του «φέρνει τρόμο». Αλλά ελπίζει «η σκληρή διαπραγμάτευση» να αποφέρει «διαρκή λύση».
Μιλώντας με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο στο γραφείο του στο Σύνταγμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να ενοχλήθηκε κάποια στιγμή από την ανοικτή συσκευή της τηλεόρασης, και κλείνοντάς την απότομα με το τηλεχειριστήριο της είπε «μισώ την τηλεόραση», κάτι που την ανάγκασε να σχολιάσει στο κείμενό της ότι «έτσι είναι ο Βαρουφάκης, πάντοτε σαρδόνιος».
Η Χάνσεν μίλησε και με την γυναίκα του Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου, που εξήγησε τι ήταν εκείνο που έκανε τον σύντροφό της να θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική.
«Ένα ηθικό χρέος», απάντησε. «Του προσφέρθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει της χώρα του. Αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων. Έχει χάσει τον ύπνο του υπό το βάρος αυτής της σκέψης. Εκείνο που βλέπω εγώ, παρατηρώντας τον, είναι έναν άνθρωπο που βαδίζει μέσα σε ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει τι θα πατήσει».
Όταν ήρθε η συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Υπουργός Οικονομικών παραπονέθηκε ότι οι δανειστές δεν έχουν δώσει στην κυβέρνηση τον χρόνο που χρειάζεται για να διατυπώσει τις θέσεις και τις προτάσεις της. Τα χρονικά περιθώρια, είπε, είναι ασφυκτικά, και τόνισε ότι «τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω κάνει τίποτ’ άλλο από το να διαπραγματεύομαι το δικαίωμα να διαπραγματευτώ».
Κατά τη γνώμη του, οι Ευρωπαίοι εταίροι «δεν πιστεύουν ότι ένα μικρό αποικιοκρατικό κρατίδιο της ευρωζώνης έχει το δικαίωμα να έχει άποψη για τις δικές του υποθέσεις, αλλά και εκείνες της ευρωζώνης».
Κι όμως, του παρατηρεί η δημοσιογράφος, όχι μόνο έχετε λόγο, αλλά φαίνεται πως καθυστερείτε και τις διαδικασίες.
Εδώ, ο Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος ήθελε να περιορίσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων σε τρεις ή τέσσερις μόνο, που θα μπορούσαν να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή, αλλά οι Ευρωπαίοι επέμεναν σε μία «εξαιρετικά τεχνική» λίστα διαπραγματεύσεων, που τώρα αριθμεί κιόλας 26 σελίδες.
Κάνοντας μία αυτοπαρουσίαση του εαυτού του, ως μέλος της κυβερνητικής παράταξης, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι «εμείς είμαστε οι τύποι που ξοδέψαμε όλη τη ζωή μας στη Πλατεία Συντάγματος, έξω από τα σημερινό γραφείο μου, διαμαρτυρόμενοι εναντίον όσων αποφάσιζαν και υλοποιούσαν άνθρωποι που κάθονταν τότε στο σημερινό γραφείο μου».
Η Σουζαν Χάνσεν γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέκρινε τον εαυτό του με την Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν αυτή εξελέγη το 1979, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο τότε κράτος της κοινωνικής πρόνοιας. «Πόσο ευφυές είναι να κατηγορήσει κάποιος την Θάτσερ για τον μεταπολεμικό κορπορατισμό που ήρθε πριν έρθει αυτή;», αναρωτήθηκε.
Ο `Ελληνας Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους δεν έχει πια να κάνει με τις διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Το ερώτημα, λέει, είναι «εάν έχουν αποφασίσει να μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη; Εγώ δεν θα πληρώσω ούτε το ΔΝΤ, ούτε και τις συντάξεις τις επόμενες εβδομάδες. Οπότε, τους είπα: Αποφασίστε εσείς. Θέλετε να κάνουμε έναν κανονικό γύρο διαπραγματεύσεων, ή θέλετε να κάνουμε ένα μνημόσυνο;».
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν δέχεται ότι έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος τους στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά το Eurogroup στη Ρίγα. Και ερωτώμενος εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που ήθελαν τότε τους συναδέλφους του να τον είχαν «στριμώξει άγρια» και να τον είχαν αποκαλέσει ως και «χασομέρη», αυτός αναφέρθηκε σε «διαρροές εκ των έσω», που όμως «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», και αποκάλυψε μάλιστα στη δημοσιογράφο ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη εκείνη, αλλά δεν μπορεί λέει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο «λόγω κανονισμών εμπιστευτικότητας».
Επ’ αυτού, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αργά χθες βράδυ μια ανακοίνωση, λέγοντας: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας. Τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας. Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα . Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών. Είμαστε και εμείς – όπως ο κ. Βαρουφάκης – τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση».
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι «αυτή η αποκάλυψη του Βαρουφάκη», για ηχογραφηση της σύσκεψης στο Eurogroup, «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο και την Ελλάδα».