Σε ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ήρθε σήμερα η Ρωσία χαρακτηρίζοντας «παράνομα» τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καλώντας το εβραϊκό κράτος «να επανεξετάσει» την απόφασή του αυτή. Η ανακοίνωση της Μόσχας έρχεται την ημέρα που ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν ο οποίος έχει επίσης καταγγείλει την απόφαση.
«Οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι. Η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα δεν τους αναγνωρίζουν», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η υλοποίηση των νέων αυτών σχεδίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστινίους. Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή πλευρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η Μόσχα ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να μη μπλοκάρει, όπως ανακοίνωσε χθες, τη μεταβίβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οφειλόμενα χρήματα από φόρους, τονίζοντας ότι αυτό “θα περιέπλεκε” την κοινωνικό-οικονομική και “δύσκολη” ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Στο ίδιο κλίμα αλλά σε χαμηλότερους τόνους εναντίον της απόφαση αυτής του Ισραήλ , τάχθηκαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία η οποία κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση των νέων κατοικιών ενώ επιβεβαιώσει ην επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου .
«Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ περιμένει τον κ. Νετανιάχου για γεύμα και συνομιλίες την Τετάρτη το απόγευμα. Περιμένουμε μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Επιπλέον κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από αυτή τη διαδικασία (της ανέγερσης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς), λέγοντας ότι τα σχέδια αυτά υπονομεύουν τις προσπάθειες αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μείωση της έκτασης της γης για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.