Ριάντ: Ρούμπιο και Λαβρόφ συμφώνησαν σε διερευνητικές για τον τερματισμό του πολέμου

– Στο τραπέζι και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ΗΠΑ – Ρωσία στην Ουκρανία

Έπειτα από περίπου 4,5 ώρες ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Ριάντ μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να αρχίσουν να εργάζονται για μια πορεία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αρχίσουν επίσης να εξετάζουν «τη μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τις ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον επιτυχή τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Ριάντ. Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν επίσης τη Σαουδική Αραβία για τη φιλοξενία των συνομιλιών.

Ρούμπιο: Καλύτερο από όσο περιμέναμε το αποτέλεσμα της πρώτη συνάντησης με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε πως η σημερινή συζήτηση είναι το πρώτο βήμα σε μία «διαδικασία που εμπεριέχει δύσκολες διπλωματικές αποφάσεις» και έθεσε την βάση των συζητήσεων σε τέσσερις άξονες: 1. την διευθέτηση των συνθηκών για διαπραγμάτευση 2. ο στόχος είναι μία μόνιμη και βιώσιμη Ειρήνη 3. Οι εγγυήσεις και οι παραχωρήσεις προς τις δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη τεθεί αλλά θα τεθούν στο τραπέζι και 4. Όσοι βρίσκονταν σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών θα συνεχίσουν να ηγούνται της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την πλευρά της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς το Κίεβο, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως «κανένας δεν μένει πίσω όλοι λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και σε κάποιο σημείο όλοι θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι».

Ο Μάρκο Ρούμπιο υπογράμμισε πως για να υπάρξει εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν την δυναμική να εκκινήσουν τις διαδικασίες και να προωθήσουν μία βιώσιμη και σταθερή λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση χωρίς όλες οι πλευρές να αποφασίσουν και να αποδεχθούν την τελική συμφωνία «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιβάλλουν κάτι που δεν είναι αποδεκτό από όλους».

Λαβρόφ: Χρήσιμες οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, συμφωνία για επιτάχυνση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ως «πολύ χρήσιμες» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πλευρές «δεν περιορίστηκαν στο να ακούσουν η μία την άλλη, αλλά κατανόησαν τις θέσεις τους». «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται τη θέση μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, καθώς και στην άρση των περιορισμών που, όπως είπε, «επιβλήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως από τη διοίκηση Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα έτη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα αναμένει τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων για τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ορίσει και η ίδια τους δικούς της.

Επανέλαβε, επίσης, τα βασικά σημεία που είχαν διατυπωθεί νωρίτερα από τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Μάικ Γουόλτς, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία συνθηκών ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την επανέναρξη διαβουλεύσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και την άρση «τεχνητών εμποδίων» που περιορίζουν την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε «ουσιαστική συμφωνία» για την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «αμοιβαία επιθυμία» των δύο χωρών να βρεθούν λύσεις. «Αναμένουμε τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων. Μετά από αυτό, οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν και θα πραγματοποιούνται τακτικά», τόνισε.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ανάπτυξης νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, και απορρίπτει την πρόταση ως «εντελώς απαράδεκτη».

«Σημειώσαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο πρώτος από τους δυτικούς ηγέτες που είπε ότι το να σύρουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους κύριους [λόγους] για ό,τι συμβαίνει, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Μπάιντεν. Εάν ο Τραμπ ήταν ο πρόεδρος, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε περισσότερες από μία φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η απορρόφηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ αποτελούσε άμεση απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την κυριαρχία μας. Και εξηγήσαμε σήμερα ότι οποιαδήποτε εμφάνιση ενόπλων δυνάμεων από τις χώρες του ΝΑΤΟ υπό κάποια σημαία, υπό την ευρωπαϊκή σημαία ή υπό σημαίες, δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Στο τραπέζι εδαφικά ζητήματα και εγγυήσεις ασφαλείας

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας, όπως ανέφερε η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε πως υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει οριστικά και όχι προσωρινά, όπως έχουμε δει στο παρελθόν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εδαφών όσο και εγγυήσεων ασφαλείας, καθώς αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε διαπραγμάτευσης. «Το πιο σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι ο Πρόεδρος έχει εκφράσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο και στην αιματοχυσία».

Ο Γουόλτς υπογράμμισε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Ουκρανίας ούτε της Ρωσίας, αλλά ούτε και της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, θα καθοδηγήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα.

Απίθανο η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν να γίνει την επόμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και ότι ήταν «μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα». Παράλληλα, όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι όροι για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν αν και σημείωσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Ξεκίνησε ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ σαφής προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε… γνωριστήκαμε πολύ καλύτερα… καταλαβαινόμαστε πολύ καλύτερα τώρα».

Ο Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συμπεριφέρθηκαν ο ένας στον άλλον με σεβασμό, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβιβασμούς».

Ποιοι συμμετείχαν στις συνομιλίες

Από αμερικανικής πλευράς, στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Από τη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Επιπλέον, στη ρωσική αντιπροσωπεία ήταν ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Πηγή: protothema.gr