Π.Δημητριάδης: Ευθύνες σε Χριστόφια…

Στη κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΚΤ είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία για τις συνέπειες για κάθε μέρα που περνούσε χωρίς την υπογραφή Μνημονίου.

Ανέφερε ότι προειδοποιούσε και γραπτώς και προφορικώς, ενώ για του λόγου το αληθές, κατέθεσε και τα σχετικά έγγραφα.

Μία από τις επιστολές στον Δημήτρη Χριστόφια έλεγε : Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι κατόπιν συνεννόησης με τα κλιμάκια της τρόικας, η ΚΤ έχει καταρχήν συμφωνήσει σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν το μνημόνιο. Με την εφαρμογή της συμφωνίας διασφαλίζεται η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εξέφραζε επίσης τις συνεχείς ανησυχίες της ΚΤ για τις πιέσεις που δεχόταν η Λαϊκή σε σχέση με την άντληση ρευστότητας (ELA)και έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση όπως ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.  

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ετίθετο σε κίνδυνο η διατήρηση στη ζωή των δύο μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και η αδιάλειπτη παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εξήγησε ότι υπό την πίεση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα εργάστηκε αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές της, προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

Μερικές μέρες μετά το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου 2013, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, η δυνατότητα της Λαϊκής για άντληση επείγουσας ρευστότητας, είχε φτάσει σε οριακά επίπεδα. Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το καθήκον διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ περιήλθε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που συνοδεύει τα προγράμματα διάσωσης.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε επίσης ότι χωρίς την παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή, θα κινδύνευαν ασφαλισμένες καταθέσεις 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των ασφαλισμένων καταθέσεων, ίσως λιγότερο από το 2%, θα μπορούσε να καταβληθεί από τα τότε διαθέσιμα του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων.

(Ολόκληρη η κατάθεση του Π. Δημητριάδη σε λίγο)