Πώς σχολιάζει ο Έρογλου τις Προεδρικές εκλογές

Επιστολή σε αυτόν που θα κερδίσει το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών που θα αφορά τις σκέψεις του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα στείλει ο Ντερβίς Έρογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου σήμερα στα κατεχόμενα για το Κυπριακό, τις Προεδρικές εκλογές και εσωτερικά θέματα, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως θα συγχαρεί και τηλεφωνικώς και γραπτώς αυτόν που θα εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή. Θα συνεχίσει, ανέφερε, την επίμονη στάση του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών είτε προς το ΓΓ του ΟΗΕ, είτε προς το νέο ηγέτη των Ε/κ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στους ξένους διπλωμάτες για διαδικασία 18 μηνών και εάν ο ίδιος θα επιμείνει σε κάτι ανάλογο, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι μαζί με την Τουρκία, όπως φάνηκε και από τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Κάιρο κατά τη σύνοδο του ΟΙΔ, θα επιμείνουν όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Ντάουνερ, συνέχισε, θα έρθει το Μάρτιο στην Κύπρο και θα έχει επαφή με τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την ευχή να ορισθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο «νότο», είπε ο κ. Έρογλου, σημειώνοντας πως ο νέος ηγέτης που θα εκλεγεί θα έχει φυσιολογικά προτεραιότητα σε αυτά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ντάουνερ θα δώσει χρόνο γι’ αυτό. «Παρ’ αυτά, εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να περάσει ο Απρίλης, δηλαδή τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δύο φορές που δείπνησε με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος – σύμφωνα με το δημοσιογράφο – φέρεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές και να τάσσεται υπέρ μιας χαλαρής ομοσπονδίας, ο κ. Έρογλου είπε πως στο δείπνο στο σπίτι του κ. Αναστασιάδη στη Λεμεσό ήταν και ο πρώην Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, τον οποίο έβλεπε για δεύτερη φορά και για τον οποίο είπε ότι παρά το ότι έχουν περάσει τα χρόνια, διαισθάνεται ο ίδιος (ο Έρογλου) ότι θα βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του τον Αναστασιάδη. «Περιέγραψε μια διαλλακτική εικόνα, μακάρι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει έτσι».

Δεν θα μπορούσαν, ανέφερε, στα δείπνα στις οικίες τους να αντιπαρατεθούν για το Κυπριακό. Άλλο ο κοινωνικός διάλογος, πρόσθεσε, και άλλο η αντιπαράθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλησε δε να σταθεί στο θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας, λέγοντας πως όντας «πρωθυπουργός» είχε πει του τότε Τούρκου Προέδρου, Τουργκούτ Οζάλ ότι η πολιτική του στο Κυπριακό ήταν η χαλαρή ομοσπονδία και τότε ο Οζάλ του απάντησε πως αυτό σημαίνει συνομοσπονδία. Σημείωσε ωστόσο ότι όταν ο κ. Αναστασιάδης λέει χαλαρή ομοσπονδία μάλλον κάτι άλλο έχει στο μυαλό του. Επειδή λοιπόν δεν ξεκαθάρισε ο κ. Αναστασιάδης, είπε, αυτό το θέμα, ο κ. Έρογλου δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια. «Αφού θα το δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η ε/κ πλευρά είναι 10 βήματα μπροστά στο Κυπριακό και του ιδίου ότι είναι η θετική πλευρά (η τ/κ), ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι η εν λόγω δήλωση του κ. Χριστόφια δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Τρεις ΓΓ των ΗΕ κατέθεσαν προτάσεις, είπε, λέγοντας πως η τ/κ πλευρά δεν είναι ένα, αλλά 10 ή 100 βήματα μπροστά αφού σε όλες αυτές τις προτάσεις έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της. Δεν θέλησε, είπε, να πει οτιδήποτε για τον κ. Χριστόφια που αποχωρεί, αλλά αυτές του οι δηλώσεις ήταν πολύ λάθος. Επιπλέον, συνέχισε, «δεν μπορώ να πω τίποτε για έναν ηγέτη που καυχιέται ότι συνεχίστηκαν τα εμπάργκο» κατά του ψευδοκράτους, όπως είπε.

Οι Προεδρικές εκλογές, είπε, έχουν τη σημασία τους για τους Ε/κ και οι εκλογές για την εκλογή προέδρου του ΚΕΕ για τους Τ/κ. Θέλησε δε να υπενθυμίσει ότι όταν είχε εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας, στα κατεχόμενα είχε επικρατήσει μεγάλη ικανοποίηση και μια μερίδα Τ/κ αντίκρισε εκείνο το αποτέλεσμα με ευτυχία ότι θα επικρατήσει η ειρήνη, με την ελπίδα της λύσης. «Αλλά όπως είδατε ο Χριστόφιας συμπλήρωσε τα 5 χρόνια, έφυγε. Στη δική του εποχή βγήκε μια συμφωνία, ένα κείμενο συμφωνίας του ΓΓ, ακόμα και εκείνο το απέρριψε. Γι’ αυτό για μένα όποιος κι αν εκλεγεί δεν έχει διαφορά». Στο τέλος, είπε, θα είναι κάποιος που εξέλεξαν οι Ε/κ, ο πρόεδρος του «ε/κ κράτους», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και θα παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών προς όφελος των Ε/κ.

«Γι’ αυτό όποιος θέλει ας εκλεγεί, δεν έχω καμία προτίμηση σε αυτό το θέμα γιατί για μένα δεν κάνει διαφορά», κατέληξε.
Πηγή: onlycy.com