Παρατηρώντας το ωράριο εργασίας των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών συνειδητοποιούμε, ότι οι τραπεζικοί και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δουλεύουν κυριολεκτικά από το πρωί έως το βράδυ, ενώ στην Κύπρο οι τραπεζικοί και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι εργάζονται από τις 8:00 μέχρι τη 13:00. Για παράδειγμα στις Βρυξέλλες , στο Λουξεμβούργο και στην Μεγάλη Βρετανία είναι αδιανόητο να δουλεύει το υπαλληλικό προσωπικό, είτε στις τράπεζες είτε στην κυβέρνηση, μόνο 4 ώρες.
Στην Κύπρο, οι μισθοί θεωρούνται αρκετά υψηλοί για τις ώρες εργασίες που αντιστοιχούνται στους κυβερνητικούς και στους τραπεζικούς. Πριν από μια 15ετια οι ξένες επενδύσεις άκμαζαν στον μικρό νησί της Κύπρου και η οικονομία κάλπαζε. Μπορούμε να πούμε, ότι η Κυπριακή οικονομία είχε γίνει ανταγωνιστική με τις άλλες χώρες της Μεσογείου και της υπόλοιπης Ευρώπης. Δυστυχώς, την τελευταία 5ετία οι ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί καθώς οι ξένοι επενδυτές βλέπουν, πόσο αργοκίνητο είναι το υπαλληλικό σύστημα και κάποιες από αυτές τις εταιρίες δυσκολεύονται να πληρώσουν τον 13ο μισθό και να συντηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να οδηγηθεί η Κυπριακή οικονομία σε αδιέξοδο και να ζητήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση βοήθεια από το χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μετά την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας, η Κύπρος θα είναι η επόμενη χώρα που θα υπογράψει το μνημόνιο καθώς έχει μπει στο στόχαστρο της Τρόικας. Το 70% της Κυπριακής οικονομίας εξαρτάται και από επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων και κυρίως ευρωπαϊκών, όπου και αυτές αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και το διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει φτάσει σε τέλμα και έχει οδηγήσει την Κυπριακή οικονομία στην καταστροφή. Πως λοιπόν να έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν στην Κύπρο βλέποντας και ακούγοντας όλη αυτή την κατάσταση; Καλύτερα λοιπόν, πριν παραπονεθούμε για τις περικοπές μισθών, για την μεγάλη φορολογία και για την μικρή συνταξιοδότηση να αναλογιστούμε και τις προσωπικές μας ευθύνες και να κάνουμε μια σύγκριση της δικιάς μας εργασίας με την αντίστοιχη μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.