Οι «28» της ΕΕ εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στην Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.
Η Γαλλία ανακοίνωσε, διά στόματος υπουργού Άμυνας, την αναστολή της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι η αναστολή θα αφορά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις συμβάσεις προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Την Πέμπτη είχε δηλώσει πως μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία, λέγοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Η καλύτερη επίπληξη προς της Ρωσία είναι μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία» δήλωσε ο Κάμερον και τόνισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που εξαρτάται περισσότερο από την Ευρώπη και όχι το αντίθετο. Τόνισε, επίσης, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν τα άτομα που σχετίζονται με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κριμαία.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, είπε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή, προκειμένου να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα απαντήσει και στον δεύτερο γύρο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. «Απαντήσαμε στις πρώτες κυρώσεις. Τώρα θα αντιδράσουμε και στις δεύτερες. Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επίσης, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ρωσικής κτηνιατρικής και υγειονομικής υπηρεσίας, η Ρωσία μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή χοιρινού κρέατος από την Κίνα και βουβαλίσιου κρέατος από την Ινδία, προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αυστραλία.
«Η απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι στα σχέδια της Ρωσίας είναι να αυξήσει τις εισαγωγές κρέατος και από τη Βραζιλία.
Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας και να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων.
Tόνισε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και θα προκαλέσουν έντονη απάντηση, βλάπτοντας τις διμερείς σχέσεις.
Ο Σιλουάνοφ επεσήμανε ότι αν επιμείνουν οι δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, η Ρωσία ενδέχεται να ακυρώσει τα σχέδιά της για το 2014 για εξωτερικό δανεισμό και να μειώσει την εγχώρια έκδοση ομολόγων. Βάσει των μέχρι τώρα σχεδίων της η Ρωσία σκόπευε να δανειστεί από το εξωτερικό περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.