ΠτΔ: Υψίστης σημασίας η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Την ευχή οι διαβουλεύσεις για τους επικεφαλής των θεσμών να ολοκληρωθούν σήμερα, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει στη συζήτηση σημαντικών θεμάτων, όπως η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι διαβουλεύσεις για τους επικεφαλής των θεσμών συνεχίζονται. Θέλω να επαναλάβω ότι ευχή και προσδοκία μας, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, είναι να υπάρξει κατάληξη σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε: «Πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε. Θα έχω και μια συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, συγκεκριμένα, αποκλειστικά για αυτό το θέμα. Ελπίζω, επαναλαμβάνω, να ολοκληρώσουμε σήμερα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση σημαντικότατων θεμάτων που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη. Είναι η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ. Για εμάς είναι υψίστης σημασίας η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, και όταν λέμε στρατηγική αυτονομία δεν μιλάμε μόνο στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τα θέματα ανταγωνιστικότητας. Είναι σημαντικό ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, ενώ ελπίζω, το αφήνω τελευταίο, να υπάρξει κατάληξη στα συμπεράσματα στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις ανησυχητικές πληροφορίες που όλοι ακούμε, βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε ως κράτος μέλος της ΕΕ και κάποιες, αν θέλετε σε εισαγωγικά, ή χωρίς εισαγωγικά, προειδοποιήσεις. Βλέπουμε κάποια άλλα κράτη να επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση, άρα ως ΕΕ σήμερα πρέπει να βγούμε δυνατά με ξεκάθαρα μηνύματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, που, σε αντίθεση με άλλες χώρες, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, θα διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της αναλογεί, που είναι πάντοτε ένας ρόλος με μια θετική προσέγγιση.»

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας κα Giorgia Meloni, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Μιλήσαμε χθες το βράδυ με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Μιλήσαμε και σήμερα, πριν λίγο. Θα συναντηθούμε μόλις αφιχθεί στις Βρυξέλλες. Βλέπω κάποιες από τις ανησυχίες της, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Έκανα και σχετική παρέμβαση κατά την προηγούμενη βδομάδα, που ήταν το ανεπίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να βρούμε όμως μια λύση, όπου όλοι ενωμένοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στους επικεφαλής των θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η συνάντηση μου με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις διαβουλεύσεις για τους επικεφαλής των θεσμών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Αναμένουμε τις αποφάσεις. Εξάλλου, βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα δυόμισι χρόνια γίνεται συζήτηση και, αν θέλετε, μέχρι τώρα τα παραδείγματα δείχνουν να επαναδιορίζεται. Άρα, είναι οι συνθήκες της ΕΕ που καθορίζουν και το πλαίσιο των συζητήσεών μας.»

Ερωτηθείς αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έθεσε κι άλλα ζητήματα στο Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από δύο θέματα. Πρώτον, των επικεφαλής των θεσμών, και δεύτερον, τη στρατηγική ατζέντα. Πρέπει, θέλω να το επαναλάβω, οι προκλήσεις είναι πολλές, εντός Ιουλίου να τελειώνουμε με το θέμα της Προέδρου της Επιτροπής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, με τα οποία θα πρέπει άμεσα να ασχοληθούμε. Υπάρχουν πολλές εξελίξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Έχουμε εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε εκλογές στη Βρετανία, έχουμε αυτές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που, αντιλαμβάνεστε, μας ανησυχούν. Ως ΕΕ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε όλα αυτά και να μην συνεχίζονται αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις για τους επικεφαλής. Άρα, πρέπει να κάνουμε μια διαδικασία, στην οποία κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι έχει εξαιρεθεί, ότι έχει αποκλειστεί. Και [πρέπει] επαναλαμβάνω, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των καλών σχέσεων που έχουμε με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, που βλέπω επαναλαμβάνω κάποια από τα σημεία που έχει αναφέρει, να βρούμε μια λύση η οποία να είναι συλλογική.»

Κληθείς να σχολιάσει για τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κα María Ángela Holguín, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Ήταν πολύ παραγωγική συζήτηση. Δεν ήταν γενική συζήτηση, ήταν πολύ συγκεκριμένα για το πώς να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Άρα, μιλήσαμε συγκεκριμένα για πτυχές του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ένιωσα και την ανάγκη να συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, για να επαναπροσκληθούν και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να δούμε μαζί τα επόμενα βήματα.»