ΠτΔ: Ο κόσμος νιώθει την αλλαγή που συντελείται μέσα από τη δουλειά μας

Στις αυξήσεις στο βασικό μέρος των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη θέσπιση του μητρώου καλλιτεχνών και την καλλιτεχνική χορηγία, στην ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, στην ενίσχυση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, στο Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και στις τέσσερις νέες αποστολές της Αμάλθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Χρόνια πολλά. Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους σας, στις οικογένειές σας, στους αγαπημένους σας. Θέλω με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω όλους για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Μια χώρα, η οποία έχει τεράστιες προοπτικές. Το βλέπουμε με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, με τη σκληρή δουλειά πώς αλλάζουν τα πράγματα, πώς αλλάζουν τα δεδομένα με έναν και μοναδικό στόχο: να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, του κυπριακού λαού, στον οποίο πολλές φορές έχω αναφέρει ότι είμαστε υπόλογοι. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους σας για τη συνεργασία, για την αφοσίωση, για τη σκληρή δουλειά. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί είχα την ευκαιρία κι εγώ στο πλαίσιο των γιορτών να μιλήσω με αρκετό κόσμο, να αντιληφθώ ότι πλέον οι πολιτικές μας γίνονται κατανοητές. Ο κόσμος νιώθει την αλλαγή που συντελείται μέσα από τη δουλειά μας, και πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο σκληρά.

Σήμερα είναι σημαντικό να αναφέρω κάποια θέματα, πριν να ξεκινήσουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό [θέμα είναι] οι αυξήσεις στο βασικό μέρος των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξήσεις που είναι άμεσα συνυφασμένες και με τη σταδιακή ενίσχυση της επάρκειας των μισθών. Άρα έχουμε αυτήν την αύξηση 5,94% που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είναι ακόμα μια ένδειξη, αντικατοπτρίζει τα δεδομένα και την πρόοδο που υπάρχει, την ανάπτυξη στην οικονομία μας, στους μισθούς και κατ’ επέκταση και στις συντάξεις.

Επιτέλους σήμερα θα προχωρήσουμε με τη θέσπιση του Μητρώου Καλλιτεχνών και την Καλλιτεχνική Χορηγία, κάτι που ήταν απαίτηση των καλλιτεχνών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια προσπάθεια που ήταν και μέσα στις 88 δράσεις που ανακοίνωσα στις 29 Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τη θέσπιση του Μητρώου Καλλιτεχνών, το Μητρώο Συνδέσμου Καλλιτεχνών και το θέμα της Καλλιτεχνικής Χορηγίας.

Επίσης, ειδικά για τη Δικαιοσύνη, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα, ειδικότερα σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των σχετικών αιτήσεων που υπάρχουν, των διαφορών που υπάρχουν, ενισχύουμε τον θεσμό της διαμεσολάβησης, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός, πιο λειτουργικός και να αξιοποιείται από την κοινωνία. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η εισήγηση για την υποχρεωτική πλέον αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης για διαφορές μέχρι 10 χιλιάδων ευρώ. Ελπίζουμε αυτό να αποσυμφορήσει τα δικαστήριά μας από αρκετές υποθέσεις.

Το επόμενο είναι ο θεσμός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Ένας θεσμός που ήταν πετυχημένος, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν λόγω των αλλαγών που παρατηρήθηκαν από προηγούμενες πρακτικές που ακολουθούνται. Ερχόμαστε σήμερα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με μια σημαντικότατη νέα αλλαγή που αφορά την επιλογή των υποψηφίων σε θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων των ημικρατικών οργανισμών. Πλέον δίνουμε την εξουσία στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τις συγκεκριμένες θέσεις, όταν κρίνει αναγκαίο, να καλεί τους ενδιαφερόμενους και σε προσωπική συνέντευξη. Είναι κάτι που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Είναι σημαντικό επίσης σήμερα το νομοσχέδιο σε σχέση με τις ρυθμίσεις οδών και οικοδομών. Βασικά αφορά το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης». Όσον αφορά την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) ‒γιατί είδαμε υπήρχε εκεί ένα πρόβλημα σε σχέση με τα πιστοποιητικά τελικής έγκρισης‒ πλέον το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης δεν θα είναι προαπαιτούμενο, για να εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιος συμπολίτης μας να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο Σχέδιο μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τέλος, η χρηματοδότηση τεσσάρων νέων αποστολών της Αμάλθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αξιοποιώντας το ταμείο που είχε συσταθεί. Με τη διαφορά αυτή τη στιγμή ότι το UNOPS (United Nations Office for Project Services, Γραφείο του ΟΗΕ για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων) αναλαμβάνουν τα πρακτικά θέματα, την αποστολή αλλά και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι μια αναγνώριση επίσημη πλέον από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αυτής της πρωτοβουλίας που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέλω να σας καλωσορίσω και πάλι, να σας ευχηθώ όλους καλή χρονιά. Υπενθυμίζω ότι θα βρεθούμε στις 12 Ιανουαρίου στο Τρόοδος σε μια μακρά συνεδρία, όπου από κοινού θα καθορίσουμε τις δράσεις που θα ανακοινώσουμε στις 29 Ιανουαρίου 2025. Θεσπίστηκε πλέον αυτός ο θεσμός στο πλαίσιο της λογοδοσίας, της διαφάνειας, να λέμε στην κυπριακή κοινωνία τι προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε, έτσι ώστε να γνωρίζει, αλλά και την ίδια στιγμή να μπορεί να μας ελέγχει καθημερινά, αν όλα αυτά που λέμε τα υλοποιούμε. Χαίρομαι, γιατί σήμερα δύο από τις αποφάσεις μας –το Μητρώο Καλλιτεχνών, αλλά και η διαμεσολάβηση νομίζω– είναι στο πλαίσιο των 88 δράσεων που είχα ανακοινώσει στις 29 Ιανουαρίου. Καλωσορίσατε!»