Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας στα βραβεία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο:
“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που προσέρχομαι σήμερα στην τελετή απονομής των βραβείων του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που προσέρχομαι σήμερα στην τελετή απονομής των βραβείων του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου.
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αυτής δηλαδή του σχεδιασμού του κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσείο, δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί όλους και ιδιαίτερα εκείνους που από το 1973 είχαν διαγνώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μουσειακού χώρου και το οποίο σήμερα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, έθεσε ως προτεραιότητα η παρούσα Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τον πολιτισμό.
Με τη δρομολογούμενη μετακίνηση των Υπηρεσιών που βρίσκονται στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανέγερση του Μουσείου, συνολικής δαπάνης περίπου 50 εκ. ευρώ.
Αναγνωρίζοντας τους μουσειακούς χώρους ως τα κτίρια που προστατεύουν τη μνήμη, διερμηνεύουν το παρελθόν και καλλιεργούν την παιδεία, επιδιώξαμε η δημιουργία του νέου Μουσείου να βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση.
Μια πρόταση που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτίριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης.
Η πλειάδα των αξιόλογων αρχιτεκτονικών προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφή υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του έργου, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το κύρος του Κυπριακού Μουσείου.Κυρίες και κύριοι,
Μετά και από την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας της επιλογής των προτάσεων που κατατέθηκαν, η επιτροπή αποφάσισε ανάμεσα στις επτά τελικές προτάσεις – που αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια όσοι είχαν την τύχη να επιλεγούν στις επτά επικρατέστερες – την απονομή του πρώτου βραβείου στην πρόταση της αρχιτέκτονα Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, του δεύτερου βραβείου στην πρόταση του αρχιτέκτονα Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία και του τρίτου βραβείου στηn πρόταση του Paul Kaloustian από τον Λίβανο.
Το Μουσείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτήθηκαν και μέσα από τα εξαίρετα σχέδια της αρχιτεκτονικής πρότασης της Θεώνης Ξάνθη, είναι διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τοn μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας.
Η συνειδητή επιλογή μας να χωροθετήσουμε το μουσείο στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας, θα συμβάλλει καθοριστικά ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς ιδιαίτερα για την πόλη της Λευκωσίας αλλά και την Κύπρο ολόκληρη, εμπλουτίζοντας παράλληλα το πολιτιστικό και τουριστικό μας προϊόν.
Φίλες και φίλοι,
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης, υιοθετήσαμε συνειδητά ως στρατηγική επιλογή τη στήριξη του πολιτισμού.
Προς τοn σκοπό αυτό, συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε δράσεις και να υλοποιούμε έργα, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τον τομέα του Πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα:
• Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναπτύξει εθνική πολιτική αναφορικά με τον πολιτισμό και έχει προχωρήσει στη διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τα σχετικά θέματα, αποσκοπώντας ακριβώς στην αποτελεσματική αντίκριση των ζητημάτων του πολιτισμού.
• Ήδη από το 2016, λειτουργεί το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο στοχεύει, πραγματοποιώντας πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου, την αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και αστικών περιοχών.
• Στοχεύοντας την προσέλκυση ξένων παραγωγών και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Κύπρο, ετοιμάζεται σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.
• Προκειμένου να αναβαθμιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα στον τόπο μας, προβαίνουμε στη δημιουργία σημαντικότατων πολιτιστικών υποδομών.
Ενδεικτικά αναφέρω:
• Την υπό εξέλιξη αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
• Τις κατασκευαστικές εργασίες αναδιαμόρφωσης της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης.
• Την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού Λευκωσίας και του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στην Λεμεσό.
• Την υπό εξέλιξη ανακαίνιση του πιο ιστορικού σχολείου της Κύπρου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
• Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία δημιουργείται η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.
• Την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού πάρκου Ιδαλίου.
• Τις βελτιωτικές εργασίες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου και του αρχαιολογικού χώρου Κάτω Πάφου.
• Τη δημιουργία και αναβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών στην Πάφο, στηρίζοντας τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάφος2017».
Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους αρχιτέκτονες και τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα, τους τρεις αρχιτέκτονες που απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.
Όλοι τους καταθέτοντας την έμπνευση, το πάθος και τη δουλειά τους προσέφεραν στην κριτική επιτροπή ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων και ενδιαφερουσών προτάσεων.
Πρόσθετα, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους Συμβούλους και τη Γραμματεία που εργάστηκαν με επαγγελματισμό και επιδεικνύοντας ζήλο για την αξιολόγηση του διαγωνισμού, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με το υποστηρικτικό τους έργο προς την κριτική επιτροπή, στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.
Ευχή μου σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα και τη χαρά να μπορούμε να επισκεπτόμαστε και τα τρία κτίρια ορόσημα για την αρχαιολογική και μουσειακή σπουδαιότητα της χώρας μας: το πρώτο μουσείο της Κύπρου που διαμορφώθηκε το 1889 σε πλινθόκτιστη παραδοσιακή οικία και το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, το σημερινό νεοκλασικό κτίριο του Κυπριακού Μουσείου, εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου, και το μελλοντικό κτίριο του Κυπριακού Μουσείου, που με αποφασιστικότητα προωθείται και που σήμερα, με τη βράβευση, μπαίνουμε πια στην κατασκευή για να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατορθώσαμε επιτέλους, να αναδεικνύουμε κατά τρόπον όπως υπαγορεύει η επιστήμη της αρχαιολογίας τον πολιτισμό μας μέσα από τα εκθέματα”.