Για τις συναντήσεις που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τις Οργανώσεις Συγγενών Αγνοουμένων, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, καθώς και για τις εκλογές στην Τουρκία και για το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ νωρίτερα σήμερα, είπε ότι ο κ. Στιούαρτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά και τις επαφές που θα έχει στο Βερολίνο.
Πρόσθεσε ότι «αυτό που με ικανοποίηση χαιρετίζουμε είναι ότι τα ΗΕ αξιοποιούν και αξιολογούν την ΕΕ ως ένα σημαντικό εταίρο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Εδώ εντάσσεται και εδράζεται η πρόταση του Προέδρου για ενεργότερη συμμετοχή, ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις διπλωματικές του προσπάθειες με ηγέτες κρατών μελών, για να μπορέσει αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία και στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά στον κ. Στιούαρτ ότι «η πλευρά μας είναι έτοιμη, είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και την Τουρκία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ερωτηθείς αν τέθηκαν κατά τη συνάντηση οι εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μεταφέρθηκε η ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας η οποία θα δυναμιτίσει το θετικό κλίμα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του προσπαθεί να δημιουργήσει και που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, και είναι κάτι που τα ΗΕ παρακολουθούν στενά».
Ερωτηθείς αν υπήρξαν κατά τη συνάντηση κάποιες ιδέες για να ξεκινήσει η επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο με τον κ. Τατάρ και ο κ. Στιούαρτ είχε κάποιες απόψεις. Αυτό που μεταφέρθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είναι διατεθειμένος να γίνει αυτή η συνάντηση και είναι πρόθεση του να καλλιεργηθεί αυτό το θετικό κλίμα».
Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα υπάρξει εξέλιξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν οι εκλογές που δίνουν κάποια ορατά χρονοδιαγράμματα. Από πλευράς μας έχουμε μεταφέρει την πλήρη ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες δεκαετίες μάς έχουν διδάξει ότι γενικά η στάση της Τουρκίας, ιδιαίτερα ως προς το Κυπριακό. δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την ηγεσία της. Εμείς αυτό που θέλουμε να αξιοποιήσουμε μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις- και είναι εδώ που εντάσσεται η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας – για να δείξουν στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι εδώ που η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να είναι καταλυτική και πρέπει να είναι καταλυτική. Άρα, οι προσπάθειες οι δικές μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία κατευθύνονται και προσανατολίζονται ακριβώς στην υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου που θεωρούμε και εμείς, αλλά και σε όσους είχε ο Πρόεδρος την ευκαιρία να αναπτύξει αυτή την πρόταση, ότι τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά και θα συμβάλουν θετικά σε αυτή την προσπάθεια».
Σε ερώτηση για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «θεωρούμε ότι και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είναι κάτι που θα συμβάλει σε αυτή την κινητοποίηση που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου για τα ενεργειακά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ενεργειακή στρατηγική, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι κάτι που η Κυβέρνηση θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα.
Η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, υπήρξε κοινή αντίληψη πάνω στους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Είναι σχετικές και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Νετανιάχου ως προς το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως σε πρώτο στάδιο να γίνει έλευση του φυσικού αερίου για να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα κυπριακά νοικοκυριά που ζουν το τελευταίο διάστημα την ενεργειακή ακρίβεια και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη συγκυρία ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου και προς την ΕΕ, που είναι κάτι που αυτή τη στιγμή θέτει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα και η ίδια ΕΕ για απεγκλωβισμό της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας».
Τέλος, ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της παγκύπριας και πανελλήνιας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ιδιαίτερα το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα εξόχως ανθρωπιστικό ζήτημα. Και εγώ βρισκόμουν στις ΗΠΑ στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και ήταν κάτι που είδαμε και στις επαφές που κάναμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με Γερουσιαστές και Βουλευτές των ΗΠΑ.
Δεν μπορεί και δεν γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι το 2023, 49 χρόνια μετά την εισβολή, για τους οποίους να μην γνωρίζουν οι συγγενείς τους την τύχη τους. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο κατανοεί και ενστερνίζεται τις ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων, αλλά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει ως Πολιτεία να επιταχύνουμε και να ενθαρρύνουμε περισσότερο τις όποιες προσπάθειες γίνονται».