Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του, στην έναρξη του Φεστιβάλ “Θάλασσα” μίλησε για τη σημαντικότητα της θάλασσας αλλά και για τη σημασία που δίνει η ΕΕ στον γεωστρατηγικό ρόλο και τη γεωστρατηγική σημασία της ναυτιλίας.
Αυτούσιος ο χαιρετισμός του ΠτΔ:
Η θάλασσα ενώνει τους ανθρώπους. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία πριν τρία χρόνια να ξεκινήσει αυτό το Φεστιβάλ.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τον ρόλο αυτών που ξεκινούν τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες.
Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Υφυπουργό Ναυτιλίας που μετεξέλιξε ακόμη περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία, έχοντας ενημερωθεί για τη μαζική παρουσία που υπάρχει σήμερα.
Εκείνο που θα ήθελα να κρατήσουμε από τη σημερινή εκδήλωση, αποτελεί και στόχο και προτεραιότητα της δικής μας διακυβέρνησης. Και χαίρομαι που βλέπω εδώ νέους, θεωρώ είναι ένας τομέας που μπορούμε να κάνουμε σαφώς περισσότερα, να φέρουμε τους νέους και τις νέες μς πιο κοντά στα επαγγέλματα που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα.
Η θάλασσα δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι φυσικά ψυχαγωγία, είναι κάτι που μας ξεκουράζει όλους, αλλά ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα νησί όπως η πατρίδα μας οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, ώστε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στις επαγγελματικές ευκαιρίες και είναι πάρα πολλές που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα και, επαναλαμβάνω, είναι προτεραιότητα της δικής μας Κυβέρνησης.
Καταλήγω με το να σας ενημερώσω ότι εμείς θεωρούμε ως κράτος μέλος της ΕΕ ότι η ΕΕ δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία στον γεωστρατηγικό ρόλο και τη γεωστρατηγική σημασία της ναυτιλίας. Και πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας στην Ισλανδία. Έχω συζητήσει το θέμα και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία η οποία αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα μετουσιωθεί σε μια συγκεκριμένη επιστολή-αίτημα μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι αίτημα και του ιδιωτικού τομέα που ασχολείται με τα θέματα της ναυτιλίας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διοριστεί το 2024 να υπάρχει ένας Επίτροπος που θα ασχολείται με τα θέματα ναυτιλίας.
Δεν είναι μόνο η σημασία της στην οικονομία της ΕΕ, υπάρχει μια γεωστρατηγική σημασία, βλέπετε τι συμβαίνει σήμερα, βλέπετε τις επιπτώσεις που προκύπτουν μέσα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις που προέκυψαν προηγουμένως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, και θεωρούμε ότι η ΕΕ σαφώς μέσα από την ύπαρξη ενός Επιτρόπου που θα ασχολείται με τα θέματα ναυτιλίας, θα δείξει και την απαιτούμενη σημασία.