Βρισκόμαστε σε δρόμο που οδηγεί με ελπίδα σε μια σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού της κυπριακής οικονομίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με φορείς του τουρισμού, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και του Υφυπουργού Τουρισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα είχα μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς, για να εξετάσουμε τις προοπτικές της χώρας μας σε ένα από τους πιο σημαντικούς, δημιουργικούς, αλλά και οικονομικούς συντελεστές της προκοπής της χώρας.
Έχουμε διαδράμει τα διάφορα σχέδια που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για ενίσχυση της ανάδειξης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, μέσα από μια σειρά προληπτικών μέτρων που προηγούνται πολύ πέραν – ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα – πολλών άλλων ανταγωνιστών στον τουριστικό τομέα.
Εκεί όπου επικέντρωσα την προσοχή μου, στη δική μου εισαγωγή, ήταν οι σχετικές κινήσεις στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και ανέλυσα το ποιες είναι και πώς εντάσσονται οι πολιτικές μας όσον αφορά τον τουρισμό, με τη συμμετοχή μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ το οποίο εξήγγειλα χθες.
Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων των ορεινών και της υπαίθρου, η αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας και ευεξίας στα τουριστικά καταλύματα σε όλη την επικράτεια, η αναβάθμιση εστιατορίων και καταστημάτων που αφορούν τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου μας και η δημιουργία αυθεντικών, βιωματικών εμπειριών στα ορεινά και στην ύπαιθρο.
Δεν περιοριστήκαμε, όμως, μόνο σε αυτά. Εξετάσαμε τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται ως αποτέλεσμα των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που παίρνουμε και που έχουν φέρει τη χώρα μας στα πιο υψηλά επίπεδα επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αυτό είναι που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τόσο προς τη βρετανική και ρωσική (αγορά) όσο και προς όλες τις χώρες, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανάδειξη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.
Πιστεύω ότι από τη σημερινή σύσκεψη, την ανταλλαγή απόψεων, τις θέσεις που έχουν εκφραστεί, είμαστε σε ένα δρόμο που οδηγεί με ελπίδα – και το υπογραμμίζω – σε μια σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος που είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού της κυπριακής οικονομίας».
Ερωτηθείς αν κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι θωράκισης της Κύπρου από τις νέες μεταλλάξεις του ιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν «και τρόπους θωράκισης, αλλά και τρόπους αναβάθμισης της χώρας όσον αφορά τις επιτυχίες της στα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, με δεδομένα κάποια κριτήρια που υιοθετούνται από τον Ευρωπαϊκό ή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που τεχνηέντως δημιουργούνται ως αποτέλεσμα κοινών κριτηρίων που έχουν υιοθετηθεί».
Κληθείς να πει πόσο αισιόδοξος είναι για τη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντοτε με επιφύλαξη και λαμβανομένης υπόψη της ταχύτητας του εμβολιαστικού προγράμματος, πιστεύω ότι δικαιούμαστε να διατηρούμε και ελπίδες και αισιοδοξία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πεποίθηση φορέων τουρισμού ότι δεν θα υπάρξει επί του παρόντος άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα οδοφράγματα, το άνοιγμα ή μη, έχει σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και των κατεχομένων περιοχών. Συνεπώς, δεν πρέπει να συγχέεται το ένα με το άλλο. Η σημερινή σύσκεψη είχε στόχο να δει πώς διασφαλίζεται, μέσα από την ορθή επιδημιολογική αντιμετώπιση, η ενθάρρυνση της έλευσης τουριστών στην Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «όσον η επιδημιολογική κατάσταση δεν το επιτρέπει δεν θα υπάρξουν ανάλογα βήματα».
Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «με λυπεί ιδιαίτερα όταν κάποιοι των ηγετών της αντιπολίτευσης θέλουν να λένε ότι πρόκριμα των Προεδρικών Εκλογών του 2023 θα είναι τα αποτελέσματα των Εκλογών της 30ης Μαΐου. Και γιατί με απογοητεύει; Δεν μπορεί κόμματα που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά να αγνοούν βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία απευθύνονται στο σύνολο των 27 κρατών.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι παρά ένα Σχέδιο της ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη μέλη, να τα ενισχύσει έτσι ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Ήδη, χωρίς να έχουν εκλογές, 18 εκ των κρατών έχουν υποβάλει τα σχέδια που προβλέπει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως πράξαμε και εμείς ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την ΕΕ, πολύμηνες διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις. Και είναι θλιβερό να ακούω από πολιτικούς αρχηγούς να ισχυρίζονται είτε ότι είναι προεκλογική δήθεν φανφάρα είτε αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι λυπηρό και καλά κάνει να είναι μελετημένος αν θέλει να είναι πρόκριμα οι Βουλευτικές Εκλογές για τις Προεδρικές.
Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του τόπου και αυτό το απευθύνω προς όλους όσοι το μόνο που έχουν να πουν είναι σε κάθε βήμα, το ΄όχι΄. Η άρνηση είναι καταστροφή.
Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η συνεργασία είναι που θα φέρει την προοπτική για το αύριο, την προοπτική για τις νέες γενιές που επαγγέλλονται ότι τάχα γνοιάζονται. Και, συνεπώς, τους παρακαλώ να μελετήσουν το Σχέδιο, να συνεργαστούν, και θέλω να ευελπιστώ ότι μετά τις 30 Μαΐου, όταν οι σκοπιμότητες εκλείψουν, η νέα Βουλή θα έχει ως πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε τα κονδύλια που έχω αναφέρει. Είτε λέγεται 1,2 δις ευρώ για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα είτε λέγεται το 1,8 δις από τα ταμεία συνοχής είτε λέγεται 1,4 δις από τις επενδύσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από τη συνεργασία κράτους – ιδιωτικών παραγόντων, είτε η προσαρμογή του προϋπολογισμού μέχρι το 2026 στο νέο όραμα. Αυτό που θέλουμε είναι τη νέα Κύπρο, την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο της νέας γενιάς. Για αυτό και στην Ευρώπη αποκαλείται EU Young Generation Program. Απευθύνεται στους νέους. Όσοι αγνοούν τα προγράμματα της Ευρώπης και περιορίζεται στα πολιτικά τους γραφεία η όλη πολιτική τους κρίση και σκέψη, είναι καιρός να βάλουν κάποιους συμβούλους, ώστε επιτέλους να γίνουν γνώστες και του γίγνεσθαι στην Ευρώπη του μέλλοντος».
Κληθείς να αναφερθεί στην κοινή άσκηση Κύπρου – Γαλλίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι καλά γνωστή η στενή συνεργασία που αναπτύσσουμε με τη Γαλλία και όχι μόνο. Η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας διακρίνεται από μια πολυδιάστατη συνεπή πολιτική η οποία έχει αναδείξει τριμερείς, πολυμερείς συνεργασίες, έχει αναδείξει την Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης, ένα στοιχείο που διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς, δεν έχω παρά να χαιρετίσω ανάλογες κοινές ασκήσεις με χώρες, όπως η Γαλλία και όχι μόνο, είτε λέγεται Αμερική είτε Ισραήλ είτε άλλες χώρες.
Αυτό που έχει σημασία είναι η μικρή μας πατρίδα να διαδραματίζει τον ρόλο που της ανήκει. Ρόλο σταθερότητας για την ειρήνη, ρόλο συνεργασίας για τους γείτονες χωρίς διακρίσεις, και όχι μόνο».
Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί θερμού καλοκαιριού, αλλά και περί μη άρσης των εγγυήσεων και παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν νομίζω να είναι νέα θέση της Τουρκίας. Ήταν θέση διαχρονική της Τουρκίας. Για πρώτη φορά ετέθη στην άτυπη πενταμερή το θέμα των δύο κρατών. Να μου επιτρέψετε να πω ότι, αυτή η κίνηση δεν είναι παρά μια κίνηση στο κενό, αφού δεν γίνεται αποδεκτή από κανένα κράτος της διεθνούς κοινότητας, από κανένα κράτος μέλος της ΕΕ. Το αντίθετο. Είναι κάτι που αν ποτέ γινόταν αποδεκτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, με συνέπειες σε πολλαπλάσιες, από ό,τι υπολογίζουμε, χώρες.
Θεωρώ απαράδεκτη, αδιάλλακτη και αρνητική τη θέση του Προέδρου της Τουρκίας που δεν θα μας επιτρέψει να είμαστε θετικοί σε αυτό που επεδίωκαν ή επιδιώκουν να πάρουν από την Ευρώπη».
Τέλος, ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει κάποια πρωτοβουλία σε σχέση με την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προβαίνουμε ήδη σε διαβήματα, χωρίς δημοσιότητα, για να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός. Είναι γνωστές οι θέσεις μας πως υποστηρίζουμε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων θα προκαλέσουν αντεπιθέσεις κατά αμάχων. Και αυτό είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είναι σαφής η θέση μας ότι εναντιωνόμαστε σε οποιεσδήποτε ενέργειες της οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης».