ΠτΔ: Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη επηρεάζει πρώτα και κύρια τον λιβυκό λαό, αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη επηρεάζει πρώτα και κύρια τον λιβυκό λαό, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη επίδραση στις γειτονικές χώρες και την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως – προερχόμενος και ο ίδιος από μια χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα στρατιωτικών παρεμβάσεων, καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου και νεοαποικιακών προσεγγίσεων – συντάσσεται πλήρως με τη θέληση της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί συλλογικά, προκειμένου να τερματιστούν άμεσα οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη.
Εξαιρετικής επίσης σημασίας είναι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση τρίτων χωρών που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και πλήρης συμμόρφωση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως η τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και ο σεβασμός προς τις αρχές και αξίες που υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα. Επιπλέον, η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είπε, είναι και αυτή κρίσιμη, ούτως ώστε να επιτραπεί σε μια κυβέρνηση, με δημοκρατική νομιμότητα, να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ευημερίας της Λιβύης.
Κατέληξε λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονική μεσογειακή χώρα και Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει -στο μέτρο των δυνατοτήτων της- στην εκπλήρωση των στόχων που ορίζονται στην Κοινή Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, με την εφαρμογή της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να επιτραπεί επιτρέψει στον λιβυκό λαό να αποφασίζει το μέλλον του, απαλλαγμένος από εξωτερικές παρεμβάσεις.