ΠτΔ: Απαραίτητη η συμμετοχή όλων, σε υπουργικό επίπεδο, στα Συμβούλια της ΕΕ

Η διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων χριστουγεννιάτικου δώρου και η παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών περιοχών, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος, ότι «από την 1η Δεκεμβρίου ανέλαβε η νέα Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Άρα, θα σας καλέσω ενόψει και της προεδρίας μας (στο Συμβούλιο της ΕΕ), αλλά και των θεμάτων που έχουμε με την Επιτροπή, να συναντηθείτε με όλους τους νέους Επιτρόπους.

Πέραν από συναντήσεις γνωριμίας, να παρουσιάσουμε τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή. Είναι τα διμερή θέματα, αλλά και η Προεδρία, είναι η σχέση που πρέπει να κτιστεί. Είναι με την Επιτροπή που κάνουμε την προεδρία. Από τον Ιανουάριο ξεκινά το τρίο της προεδρίας μας, άρα, παρακολουθούμε ακόμη πιο προσεκτικά τις συζητήσεις, τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συμμετοχή όλων σας στα Συμβούλια, σε υπουργικό επίπεδο, είναι απαραίτητη, στις Βρυξέλλες. Και πλέον θα γίνεται και πιο τακτική η συζήτηση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Επιτροπή, για τα θέματα, τους διάφορους φακέλους, πάντα σε συνάρτηση και με την προετοιμασία που γίνεται για την Προεδρία μας.

Σήμερα θα λάβουμε αποφάσεις για το έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο για το 2024. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται νέες κατηγορίες που θεωρούμε πρέπει να βοηθηθούν. Αναφέρω ενδεικτικά ότι θα αυξήσουμε κατά 40 χιλιάδες τον αριθμό αυτών που θα επωφεληθούν, ξεπερνά πλέον τις 100 χιλιάδες. Επιπρόσθετα των όσων έλαβαν πέρσι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου χριστουγεννιάτικο δώρο, θα προσθέσουμε τους εθνοφρουρούς, νέες μητέρες, επανεγκατεσταθέντες, τρίτεκνους και πολύτεκνους που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, μονογονεϊκές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατηγορίας και ύψους καταθέσεων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 20 εκ. ευρώ, είναι αυξημένο πέραν των τριών εκ. ευρώ από την απόφαση που λάβαμε πέρσι την ίδια περίοδο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα αποφασίσουμε σήμερα την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε όλους τους κατοίκους των κοινοτήτων μας με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, ίσης με το 50 τοις εκατό του ποσού που τους παραχωρήθηκε, και αυτό είναι σημαντικό. Μιλάμε για περίπου 23 χιλιάδες άτομα δικαιούχους, από 10 χιλιάδες νοικοκυριά σε 128 περιοχές, με δαπάνη να φτάνει κοντά στα 3 εκ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό της υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης που ανταποκρίνεται όχι μόνο στις αναβαθμίσεις που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για πολλούς λόγους – δεν είναι κάτι που δεν αγγίζει τον κόσμο, περισσότερο αγγίζει τον κόσμο, διότι οι αναβαθμίσεις φέρνουν ποιοτικές επενδύσεις, φέρνουν μείωση των επιτοκίων, βοηθούν να κάνουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική και να αυξάνουμε τους δικαιούχους σε σύγκριση με προηγούμενες φορές, ακριβώς γιατί η δημοσιονομική υπευθυνότητα επιτρέπει να προχωρήσουμε στη διεύρυνση των δικαιούχων».