Η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη καλώντας τον να ζητήσει από την ΕΕ όπως η Κύπρος ενταχθεί στις φτωχές χώρες ώστε να λάβει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια μέσω κονδυλίων.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως σήμερα αποφασίστηκε όπως αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως είναι κοινή η διαπίστωση ότι η Κύπρος το 2004 εισήλθε στην ΕΕ ως πλούσια χώρα και αποκλείστηκε από πολλά κοινοτικά προγράμματα εξαιτίας του ότι δεν ανήκε στην κατηγορία εκείνων των χωρών, όπως ήταν και η Ελλάδα, που θεωρούνταν φτωχές και ουσιαστικά στηρίζονταν σε όλους τους τομείς της οικονομίας από συγκεκριμένα κονδύλια.
Καλούμε, συνέχισε, όπως υπάρξει κυβερνητική προσπάθεια να απευθυνθούμε στην ΕΕ να μας κατατάξει στην κατηγορία εκείνων των χωρών που θεωρούνται ότι είναι φτωχές, που θα επιδέχονται και θα έχουν την ευχέρεια και δυνατότητα να αντλούν επιπρόσθετους πόρους για συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες που μέχρι σήμερα τις στερηθήκαμε.
Προσπάθεια της Επιτροπής Εμπορίου ήταν και παραμένει, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου, να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι κυπριακές επιχειρήσεις, τα κυπριακά προϊόντα και οι κυπριακές υπηρεσίες. Προς αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, καλέσαμε όλους τους κρατικούς και ημικρατικούς φορείς όπως να προτιμούν να επιλέγουν και να επιδιώκουν να καταναλώνουν κυπριακά προϊόντα και να στηρίζουν κυπριακές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα στέλλουμε και το μήνυμα, πρόσθεσε, ότι και οι κυπριακές υπηρεσίες οφείλουν να ανταποκρίνονται στη δική μας έκκληση και να απασχολούν κυπριακά εργατικά χέρια.
«Είναι γι’ αυτό που λέμε για μια ακόμη φορά ότι μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι σημερινοί αριθμοί της αυξητικής τάσης της ανεργίας. Οφείλουμε όλοι με μέτρα αλλά και με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κοινωνικό οικονομικό εφιάλτη. Καλούμε για μια ακόμη μια φορά ιδιαίτερα και τον ξενοδοχειακό τομέα και τους άλλους τομείς της οικονομίας ότι δεν είναι μόνο καθήκον και υποχρέωση αλλά επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε την κυπριακή οικονομία και να υπάρχει αύριο σε αυτή τη χώρα, να στηρίξουμε τους Κύπριους εργαζόμενους και τα κυπριακά εργατικά χέρια», είπε.
Ταυτόχρονα κάνουμε έκκληση προς το κράτος και τις υπηρεσίες, συνέχισε, να στηρίξουν όσο μπορούν τα κυπριακά προϊόντα και τις κυπριακές επιχειρήσεις καθώς και ο κάθε ένας από εμάς να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που γίνεται με τη συναίνεση όλων των δυνάμεων που έχουμε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατάσταση της οικονομίας σίγουρα μας κατατάσσει στις φτωχές χώρες της ΕΕ κι αυτή η διαφορά πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εφόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι παρουσιάζονται να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη ώρα που έχει προκύψει και με δικές τους αποφάσεις και ευθύνες – χωρίς να αποκλείομε τις δικές μας ευθύνες – θεωρούμε ότι είναι η στιγμή που μπορεί η Κύπρος να ζητήσει διαφορετική αντιμετώπιση.
«Θα πρέπει λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν κι εφόσον συμφωνεί με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπορίου να μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους θα εισηγηθεί στην ΕΕ, η Κύπρος να αντιμετωπίζεται ως μια φτωχή χώρα με ότι αυτό σημαίνει για τις ευρωπαϊκές βοήθειες που μπορεί να πάρει μέσα από κονδύλια», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε πως «στηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας από την ΕΕ να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο στόχο 2 αντί στο στόχο 1».
Θα πρέπει να γίνει βίωμα όλων μας, είπε, ότι και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία εκεί και όπου υπάρχουν τομείς κατανάλωσης προϊόντων όπως είναι τα νοσοκομεία, στρατόπεδα και άλλοι χώροι να χρησιμοποιούν πλέον κυπριακά προϊόντα.
Ανέφερε επίσης ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Άμυνας ζητώντας όπως οποιαδήποτε προϊόντα κατανάλωσης ή και ένδυσης μπορούν να παραχωρηθούν από την εγχώρια αγορά να είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας.