Το μήνυμα ότι ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί για την Αμμόχωστο και για την επανένωση της Κύπρου, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Είπε ότι η Αμμόχωστος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας συνθηκών για την επανένωση της Κύπρου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η βούληση της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού είναι ισχυρότατη, ενώ η προετοιμασία για τις συνομιλίες, συνεχής.
Για να επαναρχίσουν όμως οι συνομιλίες, είπε θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστική διαπραγμάτευση που να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.
Είπε ότι προς την κατεύθυνση αυτή υποβλήθηκε η πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της για εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε άλλες κινήσεις, όπως την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το ξεπάγωμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, τους κάλεσε να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου, ενώ έστειλε μήνυμα και στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ακόμη λόγο για αναγνώριση λαθών και παραλείψεων, την ανάγκη ανασκόπησης της πολιτική και χάραξης της στρατηγικής εκείνης «που θα οδηγήσει τα βήματά μας στη βασιλεύουσα πόλη».
Είπε ότι «στις σημερινές συνθήκες, οι ομιλίες και οι διακηρύξεις έχουν νόημα όταν εμπεριέχουν και το στοιχείο της αυτογνωσίας και της κριτικής» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα», «να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και σεβόμενοι την ιστορία μας, να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας».
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως «οι εμφύλιες συγκρούσεις οδηγούν σε μείζονες εθνικές καταστροφές» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η απόλυτη προσήλωση όλων στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν τη νηφάλια πολιτική σκέψη, τον αδογμάτιστο διάλογο, τη διαβουλευτική δημοκρατία.
Είπε εξάλλου ότι σκοπός της συγκέντρωσης στον τόπο αυτό, «μια ανάσα από την αγαπημένη πόλη μας» είναι για να διατρανώσουμε την απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και για να διαλαλήσουμε παντού ότι δεν θα συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα που έφερε η κατοχή και η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού μας.
Πρόσθεσε ότι «η ωραιότερη πόλη της Κύπρου είναι μια πόλη νεκρή», χωρίς κατοίκους και με κατεστραμμένα ακόμη από τους βομβαρδισμούς τα κτίρια και τα ξενοδοχεία, με σπίτια ετοιμόρροπα, αυτοκίνητα εγκαταλελειμμένα και αμμουδιές έρημες.
«Μια ολόκληρη πόλη χωρίς ζωή, δεν υπάρχει άλλη με αυτό το καθεστώς σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Συνέχισε, λέγοντας ότι καμιά λογική δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιμονή των Τούρκων να κρατούν μια πόλη της ΕΕ υπό απάνθρωπη ομηρία, στερώντας την από την ανθρώπινη ζωή και παρουσία.
Ανέφερε εξάλλου ότι η Αμμόχωστος ήταν από την αρχή υπόθεση ειδικού καθεστώτος και περίπτωση προτεραιότητας για επιστροφή στους κατοίκους της, ενώ πρόσθεσε ότι πολλές προτάσεις και σχέδια επιστροφής μπαινόβγαιναν στην ατζέντα του Κυπριακού, με τους Αμμοχωστιανούς να ζουν πολλές προσδοκίες και ισάριθμες απογοητεύσεις.
Οι Αμμοχωστιανοί «έγιναν το πειραματόζωο του Κυπριακού», πότε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και άλλοτε από δικές μας αδυναμίες και λανθασμένους υπολογισμούς και σχεδιασμούς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Συμπλήρωσε ότι τα πολλά και ισχυρά ψηφίσματα, τα σχέδια και οι προτάσεις για την Αμμόχωστο, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν, από το φόβο μιας λανθασμένης αντίληψης περί Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού.
«Η Αμμόχωστος, είναι μία κρίσιμη δοκιμασία για όλους μας, αλλά πρωτίστως για την Τουρκία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι υπό άλλες συνθήκες, με μια διαλλακτική και συνεργάσιμη Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών, η Αμμόχωστος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο» συνέχισε, ενώ είπε ότι η περίπτωση της πόλης «εκθέτει την απάνθρωπη στάση και την αδιαλλαξία της Τουρκίας», θέτοντας την ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της.
Παράλληλα, είπε ότι καταρρίπτει την ανυπόστατη επιχειρηματολογία ότι η εισβολή έγινε δήθεν για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, τους διαβεβαίωσε πως πρόθεση και επιθυμία του είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, στράφηκε και προς την τουρκική ηγεσία, επαναλαμβάνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού με άρση των κατοχικών δεδομένων», συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.
Επανέλαβε επίσης τη δεδηλωμένη θέση των εκάστοτε κυβερνήσεων υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, είπε ωστόσο ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη ότι έχει θέση στην ΕΕ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, συνέχισε, είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ, και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών και επικίνδυνων πολιτικών της Άγκυρας έναντι των γειτόνων της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δημιουργεί νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα μας, τις οποίες, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κατάλληλα, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα οικονομικά μας συμφέροντα» είπε.
Συμπλήρωσε ότι η ενέργεια αυτή δεν πρέπει να αποτελεί πηγή διένεξης, αλλά εργαλείο, μέσο και αφορμή για επίλυση των διαφορών σε περιφερειακό επίπεδο.
Είπε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει μια λύση στην Κύπρο, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979, τα Σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και που θα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.
Μια τέτοια λύση, πρόσθεσε, θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου της μετατροπής της ευρύτερης γειτνιάζουσας περιοχής μας σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας.
Ο Πρόεδρος σημείωσε τέλος ότι οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν την ιδιότητά της Κύπρου ως ευρωπαϊκό κράτος και ότι αποτελεί επιδίωξη του η ενεργός και ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ και άλλων φίλων χωρών στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου ευρωπαϊκού κράτους.