Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις για την Ελλάδα, την Ενεργειακή Ένωση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο, το Κυπριακό και το καυτό θέμα της ουκρανικής κρίσης.
Μιλώντας για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι χαιρετίζει ¨την πραγματοποίηση της χθεσινής συνάντησης. Όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες. Υπήρξε μια, κατά την άποψή μου, επιτυχής συνάντηση κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου με τα συνακόλουθα ωφελήματα. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη για το καλό της Ελλάδας, της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.¨.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε πως ¨αυτό το διήμερο είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενέστερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με την αφορμή θα ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα σαν απάντηση σε όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τις δήθεν διαταραγμένες σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας. Είναι και δική μου πεποίθηση αλλά και του φίλου Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι οι σχέσεις μας όχι μόνον βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, αλλά και μαζί συνεργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Καμία σκιά στις σχέσεις μας, αντίθετα εντονότερη συνεργασία¨.
Αναφορικά με το ζήτημα της Ενεργειακής Ένωσης, είπε ότι “Η Κύπρος στηρίζει πλήρως αυτή την ιδέα και θεωρεί πως η δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης και περιεκτικής προσέγγισης της ενεργειακής μας πολιτικής ως ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ.¨
Για τον Πρόεδρο, δυο σημεία είχαν κυρίως σημασία, τα οποία συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα της Συνόδου. Όπως ανέφερε, “κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εμείς δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία εκμετάλλευσης των εγχωρίων πηγών ενέργειας όπως μεταξύ άλλων κρατών μελών και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Θεωρώ πολύ σημαντικό για την ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες πηγές, δηλαδή σε πηγές κρατών μελών, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά και στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας.”
Παράλληλα, τονίσαμε ότι, σε αυτές τις προσπάθειες η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τη διασφάλιση του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους ορυκτούς τους πόρους. Ειδικότερα, σημείωσε, “λαμβάνοντας υπόψη τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηριζόμενη στα πολύ σημαντικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου για το θέμα, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρξει μια ξεκάθαρη αναφορά”.
“Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου γιατί οι θέσεις μας έτυχαν πλήρους κατανόησης αλλά και στήριξης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη συμπερίληψη των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα¨, τόνισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του διότι ¨στο κείμενο των Συμπερασμάτων γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων υποδομής συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων των απομονωμένων ενεργειακά κρατών μελών της Ένωσης που βρίσκονται στην περιφέρεια, όπως η Κύπρος και η Ισπανία. Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα από αυτή την άποψη, εάν ιδιαίτερα ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της ενέργειας εξαιτίας της απομόνωσης είναι τόσο υψηλό που παρεμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και που ταυτόχρονα επιβαρύνει, βεβαίως, τα νοικοκυριά. Επομένως, θεωρούμε τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης αναφοράς άκρως ουσιαστική. Η ΕΕ αναγνωρίζει ξεκάθαρα την ύπαρξη αυτού του προβλήματος και θέτει πλέον την επίλυσή του ανάμεσα στις προτεραιότητες της. Πρόκειται, εξάλλου, και για μια προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης¨.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Τύπο πως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αριθμό Ευρωπαίων ηγετών προς τους οποίους ανέπτυξε και την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος.
¨Θέλω να ελπίζω ότι οι συνθήκες που όλοι επιδιώκουν να δημιουργηθούν, δηλαδή στην αποκατάσταση της νομιμότητας, θα βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει το συντομότερο ένας εποικοδομητικός αλλά και γόνιμος διάλογος, που μέσα από τον αλληλοσεβασμό αλλά και την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα μας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις για μια λύση του κυπριακού προβλήματος που να συνάδει απόλυτα με την ιδιότητα του κράτους μέλους, δηλαδή με τις βασικές αρχές και αξίες αλλά και το κεκτημένο της ΕΕ.¨.
Μιλώντας για την ουκρανική κρίση, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι ¨αυτό που έχει αποφασιστεί, και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, είναι η εμμονή των Ευρωπαίων εταίρων στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ που, εάν τελικά επιτευχθεί, θα τερματίσει τις όποιες κυρώσεις, ή ενδεχόμενα εάν δεν υλοποιηθεί να οδηγήσει τα κράτη μέλη στην ανανέωση των μέχρι σήμερα επιβληθεισών κυρώσεων με στενή παρακολούθηση των διπλωματικών προσπαθειών για επίτευξη μιας συνολικής λύσης με βάση τη Συμφωνία του Μινσκ».