Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι η σημερινή συζήτηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων περιστράφηκε στην εφαρμογή της λύσης.
Ο Πρόεδρος είπε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «η συζήτηση περιστράφηκε στην εφαρμογή της λύσης. Με βάση τις προτάσεις των δύο πλευρών έγινε εκτεταμένη συζήτηση, γόνιμη συζήτηση και συνεχίζουμε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εφαρμογή της λύσης θα προβλέπει μεταβατικές περιόδους και όφελος από την πρώτη μέρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «λόγω της απόφασης να επιφυλαχθούμε για τις 14 Σεπτεμβρίου σε μια κοινή ανακοίνωση να μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες διότι και από τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες κλπ δημιουργείται πρόβλημα στις συνομιλίες».
Σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι χθεσινές διαρροές αφορούν ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από συγκεκριμένο άτομο που χθες βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ερωτηθείς αν θα διατάξει έρευνα για το θέμα διαρροής του μηνύματος του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Πόλυ Πολυβίου, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επ’ αυτού του θέματος.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τις διαρροές στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπήρξε αντίδραση από πλευράς μας για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στη Μιλιέτ και πρόσθεσε ότι «επειδή είναι μια περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων με μια ζωντανή διαπραγμάτευση όπου ανταλλάσσονται απόψεις, διαφοροποιούνται θέσεις είναι για αυτό που πολλές φορές μιλούσα για συναντίληψη όχι για συγκλίσεις διότι απλούστατα μπορεί κάτι στο μεσοδιάστημα να υπήρξε προβληματισμός για καλύτερη διαχείριση του είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.
Εκείνο που έχει σημασία είναι πού οδηγούμαστε πώς καταλήγουμε και πώς δημιουργούνται οι προοπτικές επιτέλους να πετύχουμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες διότι θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».
Κληθείς να πει τι θα περιλαμβάνει η κοινή ανακοίνωση στις 14 Σεπτεμβρίου αναφορικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών εφόσον οι συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ανεπίσημες, χωρίς πρακτικά, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία. Αυτό είναι αντίθετο με την αρχή πως τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα. Θα υπάρξει μια ανακοίνωση που ενδεχόμενα θα αναφέρεται στην παρατηρηθείσα πρόοδο, στις προοπτικές κ.ο.κ.».
Ερωτηθείς τι στόχο είχε εκείνος που έκανε τη διαρροή του εγγράφου Πολυβίου, ο Πρόεδρος είπε «δεν γνωρίζω και δεν θέλω να σχολιάσω παρά μόνο να πω ότι προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία όσοι νομίζουν ότι με το να διαρρέουν κάποιες θεμιτές διαφωνίες ή θεμιτές εισηγήσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγματευτική ομάδα ή γενικότερα να προκαλέσουν ένα πρόβλημα που δεν ξέρω σε τι αποσκοπούν».
Πρόσθεσε ότι «έχω πει και χθες ότι είναι σεβαστές οι αντίθετες απόψεις, ή ιδιαίτερα, όχι μόνο οι αντίθετες, αλλά κάποιες εισηγήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν γονιμότερους προβληματισμούς. Δεν θέλω να δώσω έκταση. Υπήρξε μια συγκεκριμένη εισήγηση ή και ενδεχόμενη μερική διαφωνία, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτοί που το έδωσαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα, το μόνο πρόβλημα που δημιούργησαν είναι στους εαυτούς τους, διότι εγώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά γιατί η γνώμη των πολλών είναι σημαντικότερη από τη γνώμη του ενός».
Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις κομμάτων ότι θα ενημερωθούν μετά την έκδοση της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Υπάρχει και κόμμα που μου εισηγήθηκε να μην υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν. Δεν πρόκειται περί κοινού ανακοινωθέντος. Πρόκειται περί δελτίου Τύπου για την παρατηρηθείσα πρόοδο ή μη κατά τη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων. Τα κόμματα ενημερώνονται μέσα από τα πρακτικά για το τι διαμείβεται, στις 14 του μηνός το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω ενδελεχώς τα κόμματα για οτιδήποτε έχει μετατραπεί από συναντίληψη σε σύγκλιση, όπως και για τα εκκρεμούντα θέματα που χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω».
Ερωτηθείς αν σήμερα υπήρξε κάποια συναντίληψη ή ευθυγράμμιση απόψεων με τον κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξαν βεβαίως, όπως και υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές που χρήζουν περαιτέρω» συζήτησης.
Σε ερώτηση αν έχει την αίσθηση να προχωρούν προς την ίδια κατεύθυνση οι δύο ηγέτες στα δύσκολα θέματα, ο Πρόεδρος είπε «νομίζω ναι». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία τυγχάνουν διευκρίνισης και μιας περαιτέρω συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε μια οριστική συναντίληψη.
Ερωτηθείς αν αυτό καλύπτει και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος απάντησε «εν μέρει».
Τέλος σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και ερωτηθείς αν ο ίδιος εμπιστεύεται τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν γνωρίζω πότε με εμπιστεύτηκε ο κ. Παπαδόπουλος για να θέσω τέτοιο θέμα ούτε και θα σχολιάσω. Είναι δικαίωμα του κάθε πολιτικού ηγέτη να με εμπιστεύεται ή να μη με εμπιστεύεται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτός που με εμπιστεύτηκε είναι ο κυπριακός λαός με σημαντικό ποσοστό. Πέραν τούτου ο κάθε ηγέτης κόμματος έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει».