Πρόεδρος: Η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 53η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ, ανακοίνωσε ότι «πριν από λίγες ώρες έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία έκδοση ευρωομολόγου 5-ετούς διάρκειας ύψους 750 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 4.75%».

Μέσα από μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια, η Κύπρος είναι ξανά σε θέση, μετά από τρία και πλέον χρόνια, να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις διεθνείς αγορές, δήλωσε.

«Οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη, κάτι που αποτελεί ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι « η σημερινή επιτυχία με κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας. Αντίθετα με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διόρθωσης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής μας προοπτικής».

«Με την ίδια ένταση θα συνεχιστούν και οι παράλληλες προσπάθειες μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και για προώθηση των προοπτικών ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή μας στην οικονομική σταθερότητα, στην ανάπτυξη, την ευημερία αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας εκτός κειμένου, είπε ότι «Θεωρώ περιττό να πω πως το πρώτιστο που ο κάθε συνετός νοικοκύρης θα έπραττε ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας τα του οίκου του και αυτό που σήμερα έχουμε επιτύχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιτρέψει και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Θα έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η οικονομία αν είναι κάποιοι να σε εμπιστευτούν και να επενδύσουν».

Η Κύπρος, συνέχισε, «παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με ψηλό επίπεδο παρεχομένων επαγγελματικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που κτίστηκε με πολύ κόπο και το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

Ο Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «ο δυναμισμός, ο επαγγελματισμός και η ευελιξία που χαρακτηρίζει τα μέλη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, η αποδεδειγμένη προθυμία και δυνατότητα προσαρμογής τους στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη βούληση της κυβέρνησης για προώθηση πολιτικών που υποβοηθούν την ανάδειξη της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών, είναι καθοριστικά στοιχεία τα οποία θα διασφαλίσουν την επάνοδο στην ανάπτυξη, μέσα από την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Και προδιαγράφουν ακριβώς το πλαίσιο της κοινής μας αποστολής».

Όπως είπε, «η μακρά προσφορά και η συνεχής παρουσία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, η στενή του συνεργασία με το Κράτος, αλλά και οι παγκόσμιες διακρίσεις του, καθιστούν τον ΣΕΛΚ ως ένα από τους πιο βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας».

Σημείωσε ότι «μέσα από τη δραστηριοποίηση του Συνδέσμου και των μελών του ενισχύεται η ανάπτυξη και η ευημερία του τόπου, τόσο με την εισροή κεφαλαίων, όσο και με την ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ συμβάλλει στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό και στην ανάδειξή της ως διεθνούς κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών».

Ειδικότερα, είπε ο Πρόεδρος, «στις παρούσες πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ο ΣΕΛΚ στάθηκε ως ένας συνεπής και αξιόπιστος συμπαραστάτης. Η συνεισφορά σας στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι σημαντική και πολυεπίπεδη».

«Αναγνωρίζω και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις άοκνες προσπάθειες σας στα θέματα που αφορούν στα φορολογικά θέματα του τόπου, τις συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας, τις διαπραγματεύσεις με άλλες φορολογικές αρχές και τη συζήτηση των διάφορων νομοσχεδίων», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα, συνέχισε, «θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για το σημαντικό σας ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης των υφιστάμενων δεδομένων σε σχέση με την αξιολόγηση της χώρας μας από το Global Forum καθώς και για τη συμβολή σας στα θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση της απόφασης για ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει αναβιώσει η ομάδα φορολογικής πολιτικής, η οποία θα χειρίζεται τα θέματα των συμβάσεων για αποφυγή διπλής φορολογίας».

«Προσδοκούμε στη στενή σας συνεργασία για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες σας, τόσο για τη συνένωση των τμημάτων, όσο και για την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, μέσα και από την θεσμοθετημένη πλέον συμμετοχή σας, όπως έχει διασφαλιστεί με σχετική πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «πάντοτε αξιολογούμε και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί από τον ΣΕΛΚ. Ορισμένες μάλιστα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στηρίζονται σε δικές σας προτάσεις».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στις 11 εισηγήσεις που, μαζί με το ΚΕΒΕ, το Δικηγορικό Σύλλογο και το CIPA, έχετε θέσει ενώπιον της κυβέρνησης συνεπεία του ενδιαφέροντός σας για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ταυτιζόμαστε πλήρως στην άποψη ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, καθώς και η ανάγκη πλήρους εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος είναι κορυφαίας σημασίας. Ασφαλώς και δεν έχουν, ακόμα, υλοποιηθεί όλοι οι υψηλοί και φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει, όμως, μέχρι τώρα έχουν γίνει πάρα πολλά».

«Ένα χρόνο μετά τον πλήρη εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και τον κλονισμό του τραπεζικού συστήματος της χώρας, μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Βασικοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί. Ο ζωτικός, για παράδειγμα, τομέας των υπηρεσιών καθόλου δεν απώλεσε την δυναμική και την προοπτική του. Αντίθετα, από ότι πληροφορούμε, οι τρεις τελευταίοι μήνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τις περσινές εγγραφές εταιρειών».

Σημείωσε ότι «η ύφεση της οικονομίας μας αποδείχθηκε πολύ πιο ήπια από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί», προσθέτοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας, σταδιακά σταθεροποιείται. Οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2012. Η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2014 και όλοι οι εσωτερικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί».

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, «έχουμε κερδίσει τις πρώτες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε εξασφαλίσει τέσσερις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις εκ μέρους της Τρόικας καθώς και εγκωμιαστικά σχόλια των εγκυρότερων διεθνών αναλυτών και μέσων ενημέρωσης».

«Από την περυσινή συνέλευσή σας μέχρι σήμερα, με συνέπεια αλλά και με ανάλογο πείσμα πολιτευτήκαμε κατά τρόπο που όχι μόνον ανέτρεψε τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις αλλά σταδιακά αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας μας», σημείωσε.

«Και η πιο σημαντική και ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι κοινές μας προσπάθειες αποδίδουν είναι αυτή που προέκυψε σήμερα», κατέληξε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στην έκδοση ευρωομολόγου.