Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της τουρκικής εισβολής Κυριάκου Θουκή Στυλιανού, στην Πάχνα τόνισε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής νέων τετελεσμένων. Πρόσθεσε ότι δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κωφών.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Σημείωσε πως οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, “έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο”.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο επεσήμανε πως κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες μας συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. “Θέλω να τους υποδείξω”, υπογράμμισε, “πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό”.
“Αυτό που είπαμε και επαναλαμβάνουμε και θα το λέμε διότι είναι αυτονόητο, είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και συνεπώς κίνητρο είναι και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους. Ας, επιτέλους, εξευρεθεί λύση και μέσα από τη λύση και βεβαίως θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι και βεβαίως έχουν και εκείνοι να απολαύσουν τα αγαθά από την αξιοποίηση της ευλογίας του Θεού”, τόνισε.
Σημειώνοντας πως δυστυχώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας δεν εξυπηρετούν ούτε το σκοπό των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ούτε τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος που θα διευκόλυνε τη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αντίθετα, δημιουργούν δυσπιστία και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που η ανάγκη απαιτούσε εποικοδομητικό κλίμα, συναίνεση και καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης. Είναι γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο που ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας συνηγόρησα πολλές φορές, στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα απέφεραν αποτελέσματα προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και που θα έδιναν μια νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο”, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είπε επίσης πως η υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αποτελούσε απτή απόδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαιτέρως της Τουρκίας, για στήριξη των προσπαθειών που κάνει η κοινωνία των πολιτών, για οικοδόμηση κατανόησης, εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, λειτουργώντας έτσι ως καταλύτης στη διαπραγματευτική διαδικασία.
“Θα ήμουν, Ελληνίδες και Έλληνες, ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως “αυτό που θέλω να διαμηνύσω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν θα καμφθώ από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κωφών”.
“Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού δεν είναι βεβαίως ούτε η Τουρκία ούτε η τουρκοκυπριακή ηγεσία – που εδώ και 40 χρόνια ως αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας τους παρεμποδίζουν τη λύση. Δεν είναι ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που πληρώνουν το κόστος”, σημείωσε.
Και είναι συνεπώς αυτοί, πρόσθεσε, που επιθυμούν και την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση και την επιστροφή σε όσα έχουν εγκαταλείψει, στα ιερά και τα όσια. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ανάγκη να δουν να επανενώνεται η πατρίδα μας, αφού αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου, επιτέλους, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, να μπορούν να προσβλέπουν με προοπτική στο μέλλον, ανέφερε.
Υπογράμμισε πως “προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να παραμείνουμε ενωμένοι. Μεμψιμοιρίες σε ώρες κρίσιμες δεν βοηθούν, νουθεσίες που δεν βοηθούν στο να στρέψουμε την προσοχή μας και να παραμείνουμε ενωμένοι σε κοινές αποφάσεις δεν νομίζω να υποβοηθούν”.
Επισημαίνοντας πως δεν θέλει με κανένα τρόπο να ασκήσει την όποιαν κριτική για τον οποιονδήποτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αυτό που θέλει μόνο είναι να επαναλάβει πως “αν θέλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας θα πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύουμε μέσα από τις συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες”.
“Θέλω να βεβαιώσω τους πάντες πως δεν θα κουραστώ να εργάζομαι και να επαναλαμβάνω την επιθυμία μας το συντομότερο να εξευρεθεί λύση. Μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”, τόνισε, και σημείωσε πως “πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία ή τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτή την επιθυμία και αυτή τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε”.
Εξέφρασε την αποφασιστικότητά του “μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, είτε αυτά αναφέρονται στην οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας είτε αυτά αφορούν την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντικρούσουμε τις τουρκικές απειλές, την τουρκική προκλητικότητα, την τουρκική αδιαλλαξία. Μόνο έτσι, έμπρακτα πιστεύω, θα τιμήσουμε τους ήρωες μας,” σημείωσε.
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Θουκή Στυλιανού, είπε πως είναι ένα ηρωικό βλαστάρι της Πάχνας που στο κάλεσμα της πατρίδας προσέτρεξε με προθυμία, το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, σε ένα απόλυτα άνισο και προδομένο αγώνα.
Τα οστά του Στυλιανού, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους, ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων το 2008 και αφού αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, ενταφιάστηκαν στον τάφο της μητέρας του, που στο μεταξύ είχε πεθάνει με τον καημό του αγνοούμενου παιδιού της.