“Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς Σεβασμιότατε όσο και τον απανταχού Ελληνισμό, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς”
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην οικονομία, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί έγινε κατορθωτό μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις των Οίκων αξιολόγησης, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, μια αξιοπιστία, όπως σημείωσε, η οποία επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αρχικά πως η εδώ παρουσία του ερμηνεύεται ως επαναβεβαίωση του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος, της συνεπούς στήριξης και της ειλικρινούς αγάπης του προς τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία και τη δικαίωσή του κυπριακό λαό.
“Θεωρώ πως το ελάχιστο για την πολύμορφη και πολύχρονη προσφορά σας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό θα ήταν η έκφραση εκ μέρους της Πολιτείας, του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, της βαθύτατης ευγνωμοσύνης και ολόψυχων ευχαριστιών για την προσφορά σας”, είπε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για την αδιαλλαξία της Αγκυρας και τις πρόσφατες προκλητικές της ενέργειες.
Σημείωσε πως παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις της Αγκυρας προς ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους και όχι μόνον, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία επιδεικνύοντας την ίδια μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση, αντί της θετικής συμβολής στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την αδιαλλαξία της με στρατιωτικές επιχειρήσεις που εκτείνονται αυτή τη φορά και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.
“Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς Σεβασμιότατε όσο και τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς”, τόνισε.
Επίσης επαναβεβαίωσε για τη γνήσια βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα του ιδίου και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας, να εργαστούν άοκνα προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας.
Λέγοντας ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο Κράτος και πως μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, συνέχισε, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.
Οσον αφορά στην οικονομία, ο Πρόεδρος είπε πως η Κυβέρνηση, προ των ανυπολόγιστων συνεπειών μιας άτακτης χρεωκοπίας, τόλμησε και πήρε ωφέλιμες, ίσως όχι αρεστές, σκληρές αποφάσεις.
“Χάριν της ωριμότητας που επέδειξε ο κυπριακός λαός, παρά τις θυσίες που υπέστη, της συμπαράστασης των πολιτικών δυνάμεων, με αποδεκτές τυχόν διαφωνίες, αλλά και της συνεπούς και συνετούς στρατηγικής που ακολούθησε η Κυπριακή Κυβέρνηση, 18 μήνες μετά τις πρωτόγνωρες αποφάσεις του Eurogroup θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί έγινε κατορθωτό, μεταξύ άλλων, μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Κράτους. Μια αξιοπιστία που δοκιμάστηκε, όταν για πρώτη φορά προ μερικών μηνών γίναμε αποδεκτοί για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, αλλά και μια αξιοπιστία που επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής”, είπε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι αυτό που αναμένει τώρα είναι η ανταπόκριση εκ μέρους των Τραπεζών ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιτόκια που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει να αποτελεί ένα από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, είπε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο, θα ανανεώσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο, τα ήδη πλούσια και αμοιβαία αισθήματα μεταξύ του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού της Κύπρου προς το πρόσωπο του.
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία, τον ευχαρίστησε επίσης γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος δεν έκανε μια τυπική προσφώνηση, αλλά έδωσε ένα κείμενο πολύ βασικών θέσεων πολιτικής. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εδώ παρουσία του και τις καλύτερες των εντυπώσεων που αποκόμισε από τον κυπριακό λαό, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύει καθημερινά ότι αξίζει κάθε συμπαράσταση γιατί είναι ένας λαός παραγωγικός.
Μίλησε, επίσης, για την εμπειρία του και τα έντονα συναισθήματα που βίωσε η αποστολή κατά την επίσκεψη στα κατεχόμενα, και στους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασσο, τονίζοντας ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η αξιοπρέπεια των εγκλωβισμένων.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως εδώ στην Κύπρο υπάρχει ένας άγριος εποικισμός και μια αβεβαιότητα που προέρχεται από την τουρκική στάση και προκλητικότητα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επικαλέστηκε τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κατά την αναχώρησή του πέρυσι από τις ΗΠΑ. “Επιστρέφουμε στην Αμερική, καλύτεροι ορθόδοξοι και καλύτεροι Έλληνες διότι ζήσαμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο”, είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δώρησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Πριν το επίσημο γεύμα, στο οποίο παρέστησαν πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας, τελέστηκε αγιασμός και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β`.
Κατά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου, άγημα της Εθνικής Φρουράς τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό, όπου, υπό δυνατή βροχή, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`.