Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν αποκαλυπτικός, σε εκτός κειμένου αναφορές του στο Λιοπέτρι, κατά την τελετή αποκαλυπτήριων των προτομών των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή 1974 και της στήλης των αγνοουμένων της κοινότητας για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
“Δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι δόθηκε μάχη για το κοινό ανακοινωθέν.
«Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο να κατοχυρώνονται ακριβώς αυτές οι βασικές ελευθερίες, αλλά και βασικά συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης. Δώσαμε τη μάχη για πετύχουμε πως αυτό το κράτος θα μετεξελιχθεί σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με βάση τις συμφωνίες κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια”, τόνισε.
Δώσαμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “τη μάχη για να αποφύγουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, να αποκλείσουμε επιδιαιτησίες, αλλά και να γνωρίζει ο καθένας ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Και πως καμιά, μα καμιά συμφωνία δεν πρόκειται να παραπεμφθεί ή να γίνει αποδεκτή αν δεν είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης για την οποία θα αποφασίσει τελικά με δημοψήφισμα ο κυπριακός ελληνισμός και βεβαίως οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας».
Τόνισε περαιτέρω ότι «δώσαμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε ότι οι αρχές και αξίες της ΕΕ θα εφαρμόζονται καθ’ άπασα την επικράτεια της χώρας μας. Και δεν θέλω να επεκταθώ εις όσα μέσα από την ενότητα δυνάμεων έχει γίνει κατορθωτό μέσα στο κοινό ανακοινωθέν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μέσα από τη διεύρυνση, την εμβάθυνση και τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης πραγμάτων όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική κατορθώσαμε να φέρουμε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το κυπριακό πρόβλημα. Κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες και νέους δεσμούς φιλίας χωρίς με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουμε παραδοσιακές σχέσεις με ιστορικά συνδεδεμένους με εμάς φίλους».
«Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όσους ενεργούσαν όχι προς όφελος, με αντικειμενικότητα στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε την αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στον διάλογο. Επιδιώξαμε και ελπίζω ότι θα πετύχουμε έτσι ώστε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να είναι τέτοια που να δημιουργούν μια νέα δυναμική και μια νέα προοπτική».
Αφού επεσήμανε ότι οι πρώτες ενδείξεις στο διάλογο που άρχισε δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντικές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και θα είναι δύσκολος, γι αυτό και απαιτείται η ενότητα του συνόλου.