O Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο για να παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Στο δείπνο παρακάθονται, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, Υπουργοί, αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η εδώ παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού “σε μια κρίσιμη στιγμή για το δοκιμαζόμενο λαό μας αποτελεί την απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας τόσο εσάς όσο και της κυβερνήσεως σας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε “εκ μέρους του συνόλου του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, θερμότατες ευχαριστίες, γιατί, φίλε Πρωθυπουργέ, όπως επανειλημμένα και δημόσια έχετε δηλώσει, η Κύπρος αποτελεί τη μέγιστη προσωπική σας προτεραιότητα”.
“Μέσω εσάς”, πρόσθεσε, “εκφράζουμε επίσης τις ευχαριστίες μας προς την ελληνική πολιτική ηγεσία και ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική, ανιδιοτελή και ειλικρινή στήριξη που προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό της Κύπρου”.
Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου που δόθηκε στη δημοσιότητα, “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά από μέρους της Τουρκίας. Οι ενέργειές της, λίγα εικοσιτετράωρα προ της έναρξης της ουσιαστικής φάσης του διαλόγου, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τόσο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας όσο και ολόκληρο τον Ελληνισμό και κατέστησε σαφές προς όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, “πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς”.
Επανέλαβε πως “ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο Κράτος και πως μετά τη λύση του Κυπριακού τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας, και, συνεπώς, οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας”.
Ως εκ τούτου, είπε, “στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει”.
Ανέφερε επίσης ότι “η διαβεβαίωσή σας κύριε Πρωθυπουργέ ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για να είναι ουσιαστική πρέπει να βασιστεί στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, όχι μόνο μας ικανοποιεί και μας ενθαρρύνει, αλλά, ταυτόχρονα, ενισχύει τη θέληση μας να εργαστούμε άοκνα και με αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού”.
“Και στους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν πως αποφεύγουμε τάχα το διάλογο, θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά τη γνήσια βούληση και την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε άοκνα προκειμένου η Κύπρος να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών θα κατοχυρώνονται στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, συμπλήρωσε.
Τούτη την ώρα, σημείωσε, “αυτό που επιβάλλεται και υπαγορεύεται να πράξουν όσοι επιθυμούν πραγματικά να συμβάλουν στη λύση, είναι να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος μακριά από απειλές και εκβιασμούς”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι “οι μεταξύ μας συνομιλίες και η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων που είχαμε στη διάρκεια της σημερινής ημέρας επιβεβαιώνουν τη θέληση μας για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας συνέχεια στις πολύπλευρες, εξαίρετες και αδελφικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο”.
“Σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί από τα πανάρχαια χρόνια και διαχρονικά καθ’ όλην τη διάρκεια των αιώνων από τις βαθιές και ακλόνητες ρίζες κοινής συνείδησης, γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας και κοινών αξιών ζωής”, είπε.
Όπως επεσήμανε, “ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία η αναβάθμιση του συντονισμού μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ένας συντονισμός”, πρόσθεσε, “που στόχο έχει τη βελτίωση των θεσμικών λειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Ένας συντονισμός συνεργασίας και δράσεων που δεν στρέφεται ούτε εναντίον της Ευρωπαϊκής ιδέας ούτε ενάντια στην όποια τρίτη χώρα, και για αυτό καλούμε όλους εκείνους που συμμερίζονται τους κοινούς μας στόχους να συμμετάσχουν στις προσπάθειες μας”.
“Με την έκφραση ευγνωμοσύνης του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος, αλλά και του ιδίου προσωπικά, θερμά σας καλωσορίζω, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Σας καλώ σε πρόποση υπέρ της υγείας του Έλληνα Πρωθυπουργού και της συνοδείας του, ευχόμενος η επόμενη επίσκεψή τους να βρει την Κυπριακή Δημοκρατία επανενωμένη”, κατέληξε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.