Στην ομιλία του σήμεραο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τρισάγιο των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση “Ε. Φλωράκης” τόνισε ότι δεν διαγράφονται οι ευθύνες μας ως κράτος.
Αναλυτικότερα ο Πρόεδρος είπε:
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη φοβερή καταστροφή στο Μαρί, βάζουμε στην άκρη την καθημερινότητα μας. Σήμερα, είναι μία μέρα που οφείλουμε –όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο- να σκύψουμε το κεφάλι και να αναλογιστούμε γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία. Διότι όσο περνά ο χρόνος, οι μνήμες και τα δεδομένα αξιολογούνται πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια και άρα πιο αποτελεσματικά.
Αλλά πάντοτε καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Σε αυτή την τραγωδία χάσαμε 13 ανθρώπους, 13 συνειδητοποιημένους επαγγελματίες, ήρωες, διότι σε αυτό εδώ το σημείο το κράτος μας επέδειξε πρωτοφανείς ανεπάρκειες, ελλείψεις και διέπραξε συσσωρευμένα και επαναλαμβανόμενα λάθη.
Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πως η χειρότερη απόφαση, είναι εκείνη που αναβάλλεις να πάρεις, επειδή φοβάσαι την ανάληψη ευθύνης.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους, επαναλαμβάνοντας τη συγγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε και θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.
Η οδύνη μας για τον τραγικό, όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, σαν ερινύα θα κυνηγά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας, καθώς η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός πρέπει να αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους μας και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να εργασθούμε προς ένα κράτος, υπεύθυνο και με εμπεδωμένες πολιτικές πρόληψης κινδύνων σε όλα τα επίπεδα.
Μνημονεύουμε τα παλικάρια της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που στο απόγειο της νιότης τους οι πλείστοι, έδωσαν τη ζωή τους σε εντεταλμένη, για την πατρίδα, υπηρεσία.
Συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη και συμμεριζόμαστε το θυμό και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν για να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν.
Η 11η Ιουλίου του 2011 δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους, αλλά και την υποχρέωση ανάληψης ευθυνών εκ μέρους της Πολιτείας.
Ένα μικρό βήμα τιμής και θύμησης στους πεσόντες στη φοβερή εκείνη έκρηξη είναι και το εκκλησάκι στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε το οποίο αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες μας. Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς την Εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η μελέτη και επίβλεψη για την ανοικοδόμηση του ναού έγινε με σχέδια της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ τα έξοδα ανοικοδόμησης ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας.
Γνωρίζω αγαπητοί μου συγγενείς των ηρώων μας, πως τίποτε δεν μπορεί να ανταποδώσει την έλλειψη της φυσικής τους παρουσίας. Ωστόσο, ελπίζω αυτός ο ιερός χώρος να συμβάλλει έστω και κατ’ ολίγον στη συναισθηματική σας ανακούφιση και να συνιστά μία πνευματική παρηγοριά.
Αποτελεί αν θέλετε την κιβωτό των ψυχών, αλλά και του πνεύματος των 13 ηρώων μας.
Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, η Πολιτεία απέδωσε την ύψιστη και συνάμα ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανευθυνότητας.
Η συμβολική, αλλά υψίστης σημασίας αυτή απόφαση, έχει δώσει την ευκαιρία να δώσουμε δείγματα της αναγνώρισης της θυσίας τους. Και η απόφαση συνοδεύεται και από έμπρακτη τακτική στήριξη στις οικογένειες, συζύγους, γονείς και παιδιά των νεκρών και τραυματιών της έκρηξης της 11ης Ιουλίου του 2011.
Στο πλαίσιο της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης και ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και γενικότερα τη συστηματική παρακολούθηση των οποιονδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί.
Εξ όσων γνωρίζω το σύστημα που δημιουργήσαμε είναι αποτελεσματικό και μέχρι σήμερα έχει επιλυθεί σειρά προβλημάτων. Εάν ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εκεί και όπου πρέπει.
Σεβαστοί μου συγγενείς των ηρώων μας,
Θέλω να νιώθετε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία αλλά και την πατρίδα. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς τη μέγιστη ευθύνη.
Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς που κατά κύριο λόγο φέρετε το βάρος των συνεπειών της μεγάλης αυτής τραγωδίας, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε βεβαίως οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν.
Με βάση το Σύνταγμα υπάρχει ο εντεταλμένος που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος μελετά και αποφαίνεται αν υπάρχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει σε διώξεις Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός του απόλυτου σεβασμού στον πόνο, στην πίκρα, στην ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης, εντούτοις θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο τα μεγάλα λόγια που στο τέλος μπορεί να μείνουν κενά περιεχομένου. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι και εκείνος που θα αποφασίσει, ό,τι και αν εμείς θέλουμε.