Η σύγκλιση των επιτοκίων της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσει ένα στόχο που οφείλουμε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του ενώπιον του 1ου διεθνούς συνεδρίου του Συνεργατισμού στην Κύπρο, που οργάνωσε σήμερα στη Λεμεσό η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με θέμα «Coops for you, Bringing People Together». Την ίδια ώρα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του Συνεργατισμού στη χώρα.
Στην ομιλία του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του που ο Συνεργατισμός ανέλαβε πρώτος πρωτοβουλίες και εξήγγειλε προγράμματα δραστικής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι, παρά τις μειώσεις αυτές, ο μέσος όρος των τραπεζικών επιτοκίων παραμένει μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η σύγκλιση των επιτοκίων της χώρας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσει ένα στόχο που οφείλουμε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε πράγματι να μιλάμε για μια οικονομία που ανταγωνίζεται επάξια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης στο χαιρετισμό του πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Συνεργατισμός, «όπως και ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο», είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στην πλειοψηφία τους νοικοκυριά.
«Εδώ είναι που πρέπει να δούμε στην πράξη πώς εφαρμόζεται το ανθρώπινο πρόσωπο ενός οικονομικού οργανισμού που φημίζεται γι αυτό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «ως κράτος φροντίσαμε να εξοπλίσουμε τους οικονομικούς εταίρους με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, νομοθετώντας για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα».
Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως η Κυβέρνηση με τα διατάγματα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, έχει διασφαλίσει πως μέχρι το 2018 δεν θα μπορεί κανείς να εισέλθει ως επενδυτής ή μέτοχος στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, μέχρι τότε η σημερινή διοίκηση οφείλει να συνεχίσει το πετυχημένο της έργο με στόχο να αυξηθεί η αξία του οργανισμού προς όφελος των μετόχων και να εφαρμόσει ένα ακόμη πιο αυστηρό εποπτικό μηχανισμό προκειμένου «να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».
Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η κρίση έχει μετατραπεί σε μάθημα και ευκαιρία για ανασυγκρότηση, μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό εκ βάθρων των δομών του συνεργατικού κινήματος, αλλά και την αισιοδοξία του πως θα μπορέσει ο μεγάλος αυτός οργανισμός να επιτελέσει με επιτυχία το έργο που έχει αναλάβει, «που δεν είναι άλλο από τη στήριξη της οικονομίας του τόπου μας, με τρόπο που θα αναδεικνύεται μέσα από τις συνεργατικές αξίες για τις οποίες δικαίως είστε περήφανοι».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών ως ένα αξιόπιστο και προσιτό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ότι σήμερα αποτελεί έναν ουσιώδη παράγοντα ρύθμισης της πορείας της οικονομίας και ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Γεγονός που ως Κυβέρνηση το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου έχουμε μεν σταθεροποιήσει την κατάσταση, αλλά αναγνωρίζουμε πως παραμένουμε ακόμη ευάλωτοι, ιδιαίτερα σε αστάθμητους παράγοντες που δυνατόν να προέρχονται από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε το χρηματοπιστωτικό τομέα και τους Συνεργατιστές να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν το δικό τους ρόλο μέσα στο νέο διαμορφούμενο σύστημα, «να καθορίσετε δηλαδή πώς το δικό σας ανθρωποκεντρικό μοντέλο αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μεταμορφωμένης οικονομίας και σε ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς τα λάθη και τις υστερήσεις του παρελθόντος».