Πρόεδρος:Προτεραιότητα η επανέναρξη των συνομιλιών

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη το επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στο οποίο τιμήθηκαν το ζεύγος των φιλανθρώπων Μαίρης και Μιχαήλ Τζαχάρη κι ο Κύπριος επιχειρηματίας Γιώργος Δαυίδ.

 Τα έσοδα θα διατεθούν για το ταμείο που έχει συστήσει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για την ενίσχυση κυπριακών ιδρυμάτων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Το ζεύγος Τζαχάρη ανακοίνωσε χθες την εισφορά επιπλέον 200.000 δολαρίων, από τις 100.000 που είχε προσφέρει αρχικά.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους οργανωτές που αποφάσισαν να προσφέρουν τα έσοδα στα παιδιά της Κύπρου που έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, είπε πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Κύπρος στο σύνολό της εργάζεται ακούραστα στην κατεύθυνση της τόσο αναγκαίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας της.

«Ατυχώς, οι επίπονες επιπτώσεις επιδρούν στους πλέον ευάλωτους. Η κυβέρνησή μου εφάρμοσε σειρά μέτρων για να ξεπεράσει τις προκλήσεις, όμως η στοχευμένη και καλά οργανωμένη φιλανθρωπία, όπως η αποψινή εκδήλωση, είναι επίσης καθοριστικές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπλεξε το εγκώμιο των τιμωμένων για τις πολύπλευρες φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες σε ιδρύματα, αλλά και την ενίσχυση των τεχνών και των γραμμάτων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, που πρωτοπόρησε στην εγκαθίδρυση στενών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού λαού και των ΗΠΑ. Παράλληλα εξήρε το ακούραστο έργο της προς υποστήριξη της συλλογικής προσπάθειας όλων για την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθόρισε ως πρώτη προτεραιότητα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, που στοχεύουν σε δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. και στις αρχές πάνω στις οποίες λειτουργεί η Ε.Ε.

«Η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου ως σύνολο κι όχι για όποια τρίτη χώρα», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία «της κατάλληλες και ενδελεχούς προετοιμασίας, ώστε να διασφαλιστεί πως συμμερίζονται ανεπιφύλακτα κι από κοινού τους προαναφερθέντες στόχους κι ότι οι διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη αποτυχία».

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιθυμητή.

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού συνεχάρη τους τιμωμένους, έπλεξε το εγκώμιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής για την εθνική της δράση, αποκαλώντας τη «μαχόμενη οντότητα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, είπε πως παρά τις δυσκολίες η χώρα παραμένει κυρίαρχη και μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και τόνισε ότι η διαφύλαξη της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της χώρας.

«Το Κυπριακό παραμένει πάντα το πρώτο μας εθνικό θέμα», διαβεβαίωσε τους ομογενείς ο κ. Βενιζέλος, παραθέτοντας ως παράδειγμα και τις επαφές που είχε τις μέρες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Είπε πως χάρη στην πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη έχει ανοίξει νέα ευκαιρία και νέα δυναμική για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Αυτά είναι η κόκκινη γραμμή μας», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε πως η δύσκολη περίοδος της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα δίδει την ευκαιρία για επανακαθορισμό των στόχων και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του Μιχαήλ Τζαχάρη – που είναι και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου – και της συζύγου του Μαίρης, που τους χαρακτήρισε πραγματικούς ευεργέτες.

Κατέληξε ευχόμενος ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης να λάμψει και πάλι πάνω από την Κύπρο, ένα κομμάτι του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση του συνόλου της παροικίας και της κυβέρνησής του, κάτι που κάνουν οι Κύπριοι της Αμερικής από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι σήμερα.

«Απόψε έχετε μπροστά σας ενωμένη την κοινότητα. Στην Αμερική το δικό μας το κόμμα είναι η Ελλάδα κι η Κύπρος», είπε.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στους αγώνες της Ομογένειας στα 39 χρόνια μετά την εισβολή.

«Για μας η Κύπρος είναι πάθος και έμμονη ιδέα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό που κάνει η Ομογένεια είναι να εργάζεται όχι ως ελληνικό λόμπι, αλλά για τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Για πρώτη φορά τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ συμπίπτουν κι αυτό είναι χρυσή ευκαιρία για την προώθηση των δικαίων του Ελληνισμού».

Καταλήγοντας, ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε ως επίτιμος δήμαρχος της Κερύνειας στην Αμερική τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει να αγωνίζεται για την κατεχόμενη πόλη του.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, ευχαρίστησε τα μέλη του οργανισμού, τους χορηγούς κι όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον προκάτοχό του, Πανίκο Παπανικολάου, που ήταν κι υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όπως είπε ανέλαβε τα καθήκοντά του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τον διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση και αρωγή της κυπριακής παροικίας, αλλά και τη συνέχιση του αγώνα για την Κύπρο.

Τέλος εξέφρασε την αλληλεγγύη των Κυπρίων της Αμερικής προ το λαό της Ελλάδας.

Ο Μιχαήλ Τζαχάρης, πριν ανακοινώσει τη νέα δωρεά των 200.000 δολαρίων, μίλησε με θέρμη για τον κυπριακό λαό και την επιμονή και ζήλο που δείχνει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ανέφερε τέλος πως πηγή έμπνευσης της προσφοράς αυτού και της συζύγου του προς το Ταμείο Αλληλεγγύης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για την Κύπρο ήταν η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Κούλα Σοφιανού.

Ο Γεώργιος Δαυίδ ευχαρίστησε την Κυπριακή Ομοσπονδία για την τιμή και την συνεχάρη για τις προσπάθειες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της εικόνας της Κύπρου, όπου χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και εισηγήθηκε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση. Είπε τέλος πως η παροικία μπορεί να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά και στις προσπάθειες αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ, όπως κι οι γενικοί πρόξενοι των δύο χωρών, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Νέας Υόρκης και Ροντ Αϊλαντ, Μιχάλης Γιάνναρης και Λεωνίδας Ραπτάκης, οι πολιτειακές βουλευτές Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι ηγεσίες της ΑΧΕΠΑ, του ΑΧΙ κι άλλων μεγάλων ομογενειακών οργανισμών