Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠτΔ – Στο επίκεντρο το Κυπριακό, η πανδημία και οι μεταρρυθμίσεις
Στο επίκεντρο του Πρωτοχρονιάτικου μηνύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη βρίσκονται η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, το Κυπριακό και οι μεταρρυθμίσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη βοήθεια και τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, κατατάσσεται μεταξύ των κρατών που διακρίθηκαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτούσιο το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Βρισκόμαστε στο τέλος ακόμη μιας χρονιάς δοκιμασιών, αφού η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα συνεχίζει να απειλεί τη ζωή και την υγεία, την οικονομική επιβίωση και ευημερία των πολιτών, τα συστήματα υγείας, αλλά και τη δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών.
Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου στρέφεται στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, στα παιδιά που έμειναν ορφανά, σ’ όσους έχασαν το στήριγμά τους.
Η σκέψη μου στρέφεται ακόμα σ’ όσους νοσηλεύονται ή νοσούν. Μοιράζομαι τις στιγμές όσων κλεισμένοι στα σπίτια τους αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους.
Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι στην κάθε μια και τον καθένα γρήγορη ανάρρωση, αλλά και πίστη, δύναμη και κουράγιο σ’ όσους δέχτηκαν το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας.
Την ίδια ώρα τα αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης της πολιτείας, αλλά και του ιδίου, στρέφονται προς τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, όσους μακριά από τις οικογένειες τους αγωνίζονται με ορατούς τους κινδύνους για να σώσουν ζωές, να δώσουν θεραπεία, να δώσουν θάρρος και δύναμη, σ’ όσους έχουν ανάγκη του οξυγόνου της αγάπης.
Η πολιτεία και το σύνολο της κοινωνίας, θέλω να το επαναλάβω, σας ευγνωμονούν και σας ευχαριστούν.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Η ανατολή του Νέου Έτους μάς βρίσκει, δυστυχώς, αντιμέτωπους με μια νέα επικίνδυνη και σαρωτική έξαρση της πανδημίας.
Το παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι πως τούτη τη φορά δεν είμαστε άοπλοι και δεν μιλούμε για τον αόρατο εχθρό.
Χάριν στην ανθρώπινη ευφυία, χάριν στην επιστήμη, σήμερα μπορούμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, να προστατεύσουμε αλλά και να προστατευτούμε από τους κινδύνους της πανδημίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, συντεταγμένα και με τη βοήθεια και τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, κατόρθωσε να κατατάσσεται μεταξύ των κρατών που διακρίθηκαν τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας όσο και στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τα εξ ανάγκης περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν.
Φίλες και φίλοι,
Το νέο πανδημικό κύμα σαρώνει τη μια μετά την άλλη τις χώρες ανά την υφήλιο, με αποτέλεσμα να επαναφέρονται, δυστυχώς, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με τις ανεπιθύμητες για όλους συνέπειες.
Η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, μπορεί όμως – και το υπογραμμίζω- να αποτελέσει και πάλι το επιτυχές παράδειγμα αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης.
Αυτό που απαιτείται είναι η ατομική και συλλογική ευθύνη, είναι η συναίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια πράξη ευθύνης που μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από την αξιοποίηση των επιστημονικών δυνατοτήτων που το κράτος απλόχερα προσφέρει.
Γι’ αυτό και απευθύνω έκκληση στην κάθε μια και τον καθένα από εσάς: ανταποκριθείτε στις οδηγίες των διακεκριμένων επιστημόνων μας. Ακολουθείστε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τηρείτε με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα προστασίας.
Η προστασία της ζωής, αλλά και η ελπίδα διαφύλαξης των ατομικών ελευθεριών είναι δικαίωμα, αλλά και καθήκον όλων μας.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Μπορεί η προσοχή να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης που η πανδημία προκαλεί, η σκέψη όμως δεν αποσπάται από το μέγιστο των προβλημάτων που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει.
Δυστυχώς, άλλη μια χρονιά διέρρευσε χωρίς οποιαδήποτε πρόοδο στις προσπάθειες που με αποφασιστικότητα καταβάλλουμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.
Η άτυπη σύνοδος στη Γενεύη τον Απρίλιο και η κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γ.Γ. τον Σεπτέμβριο, δεν οδήγησαν σε τερματισμό του αδιεξόδου, και δεν οδήγησαν γιατί με τις γραπτές προτάσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας επισημοποιήθηκαν και επισημοποίησαν τους διαχρονικούς στόχους που δεν είναι άλλοι από την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, και τη δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου, ανεξάρτητου σε εισαγωγικά, τουρκοκυπριακού κρατιδίου.
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση αυτούσιων των πρακτικών των Η.Ε. για όσα επισυνέβησαν στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, αλλά και η επιβεβαίωση τους από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά την ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μόλις στις 13 του Δεκέμβρη, όχι μόνο διαψεύδουν τα περί αντιθέτου αφηγήματα διαφόρων, αλλά αποδεικνύουν και πού οφείλοντο τα κατά καιρούς αδιέξοδα στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Παρά τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και τα όσα κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταγράφονται είτε στο κατεχόμενο έδαφος είτε μέσα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα καμφθεί η αποφασιστικότητα, αλλά και εμμονή μας, για την εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό ή την όποια εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διατήρηση των δεσμών με παραδοσιακά φιλικές χώρες, τις στρατηγικές συνεργασίες που αναπτύσσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και με νέους υπερατλαντικούς φίλους.
Στόχος η διεθνής θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η δημιουργία συνθηκών επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια μόνιμη λύση στη βάση πάντα των Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.
Φίλες και φίλοι,
Η νέα χρονιά θα είναι η τελευταία της προεδρικής μου θητείας.
Μια χρονιά που θέλω να είναι το ίδιο τολμηρή σε αποφάσεις, αλλά και εξίσου δημιουργική και ωφέλιμη για τον λαό και τη χώρα μας.
Στόχος μου είναι η ολοκλήρωση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα θέσουν τις βάσεις για την Κύπρο του αύριο.
Μεταρρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη θεσμοθέτηση μίας σειράς νομοθεσιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς.
Θα είναι μια χρονιά που θα ενδυναμωθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, θα θωρακιστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, αλλά και θα ολοκληρωθούν πολιτικές που θα εγγυώνται το κράτος πρόνοιας που κτίσαμε.
Το νέο έτος θα είναι χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης του ενεργειακού μας προγράμματος, αλλά και ολοκλήρωσης ή θεμελίωσης μεγάλων αναπτυξιακών και εμβληματικών έργων που θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.
Οι πιο πάνω στόχοι δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα.
Είναι έργα και πολιτικές που αφορούν το συμφέρον του συνόλου. Είναι στόχοι που από κοινού μοιραζόμαστε με τις πολιτικές δυνάμεις, για αυτό και πιστεύω πως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια θα έχω την ομόθυμη στήριξη τους.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος πως παρά τις δοκιμασίες που περάσαμε και περνούμε, το νέο έτος θα είναι χρονιά δημιουργίας και ελπίδας. Το εγγυάται η αποφασιστικότητα, η βούληση και το πείσμα που μας διακρίνει ως λαό.
Χρόνια πολλά.