Προτάσεις νόμων για στήριξη οφειλετών

Προτάσεις νόμων του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη και του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη που αποσκοπούν στην ανακούφιση και στήριξη οφειλετών και γενικότερα του λαού μας σε περίοδο κρίσης, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών είπε ότι παρά τους όρους του μνημονίου, παρά την οικονομική ανέχεια και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, η Επιτροπή Νομικών ως κοινωνικό ρόλο της έχει και πρέπει να έχει την εξεύρεση νόμιμων τρόπων για ανακούφιση, στήριξη, βοήθεια όλων εκείνων που ένεκα της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της δεινοπαθούν σήμερα.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκαν οι υφιστάμενες τρεις προτάσεις νόμου σε μια προσπάθεια ανάμεσα στους βουλευτές να εξευρεθεί τρόπος για να προχωρήσουν και οι τρεις μαζί ώστε σε πρώτη φάση η κάλυψη, στήριξη και βοήθεια που θα δοθεί στους οφειλέτες και γενικότερα στις τάξεις εκείνες που οικονομικά δεινοπαθούν και που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού σήμερα, να είναι πιο ολοκληρωμένη.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, οι βουλευτές Λαμάρης και Νικολαΐδης θα προχωρήσουν σε συνάντηση μαζί με την Υπηρεσία της Βουλής ούτως ώστε να εξευρεθεί τρόπος, οι τρεις προτάσεις νόμου να συγκεραστούν και να προχωρούν μαζί ώστε στο τέλος της ημέρας όταν πάνε για ψήφιση, η προστασία που θα δοθεί να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη.

«Είναι αυτό που η Επιτροπή Νομικών επιθυμεί και θέλει να πετύχει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Πρέπει να βρεθεί, είπε ο κ. Σαμψών, μια κοινή συνισταμένη, ένα κοινό πεδίο στο οποίο να κινηθούν και οι τρεις προτάσεις, να πηγαίνουν παράλληλα για να μπορέσουμε, η προστασία που θα δώσουμε ως Βουλή, να είναι όσο το δυνατό πληρέστερη πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τους μνημονιακούς όρους.

Διευκρίνισε ότι αυτές οι προτάσεις νόμου δεν είναι προσπάθεια του Κοινοβουλίου να παρέμβει με υφιστάμενα εσωτερικά συστήματα διαβούλευσης ή τρόπου εξεύρεσης λύσης μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

Αυτές οι προτάσεις αν κι εφόσον ψηφιστούν, συνέχισε, θα είναι μεταγενέστερες του όποιου συστήματος διαμεσολάβησης καθιερωθεί εντός του τραπεζικού συστήματος κι αν κι εφόσον αυτό το σύστημα διαμεσολάβησης δεν καταλήξει σε αίσιο τέλος αλλά σε συμφωνία μεταξύ δανειοδότη και δανειολήπτη, τράπεζας και οφειλέτη στα θέματα των δανείων που εκκρεμούν ενώπιον των τραπεζών.