Η έκθεση της Kaspersky Lab, σχετικά με το περιβάλλον των spam μηνυμάτων και των απειλών phishing, επιβεβαιώνει και για το δεύτερο 3μηνο του 2015 ότι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα και να πείσουν τους χρήστες του Διαδικτύου να προχωρήσουν σε δωρεές διαφόρων χρηματικών ποσών, χρησιμοποιώντας πραγματικά και συνήθως τραγικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως φυσικές και άλλες καταστροφές.
Πιο συγκεκριμένα, σε οικονομικές απάτες τύπου “Nigerian scam”, παρατηρήθηκαν μηνύματα spam που εκμεταλλεύτηκαν θέματα όπως ο σεισμός στο Νεπάλ, οι προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με αυτό τον τρόπο, οι επιτιθέμενοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα και να πείσουν τους χρήστες του Διαδικτύου να προχωρήσουν σε εθελοντικές δωρεές.
Παρότι το ποσοστό του spam επί του συνολικού όγκου των email μειώθηκε κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (από 59,2% σε 53,4%), το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη χρήση παγκόσμιων γεγονότων σε μηνύματα spam. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκαν πλαστά μηνύματα που ζητούσαν από τους παραλήπτες να πραγματοποιήσουν κάποια δωρεά για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού στο Νεπάλ.
Σε άλλες κακόβουλες μαζικές αλληλογραφίες, οι απατεώνες προσπάθησαν να δελεάσουν τους παραλήπτες με το ποσό των 2.000.000 δολαρίων, το οποίο υποτίθεται ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας ήταν έτοιμος να στείλει στον χρήστη ως αποζημίωση.
Επιπλέον, υπήρξαν και δόλιες ειδοποιήσεις για κληρώσεις που δήθεν έδιναν εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία το 2016, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους παραλήπτες να αποστείλουν στους απατεώνες τα προσωπικά τους δεδομένα για να παραλάβουν το «δώρο» τους.
«Είναι μια τακτική που οι απατεώνες έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, αλλά με γεγονότα όπως ο σεισμός στο Νεπάλ, τα οποία καλύπτονται τόσο πολύ από τα ΜΜΕ παγκοσμίως, τα μηνύματα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν τη συμπόνια των παραληπτών. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, οι χρήστες δεν θα πρέπει να ανοίγουν email προερχόμενα από άγνωστους αποστολείς και να θυμούνται να μην ακολουθούν link που βρίσκονται στα email αυτά και να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία. Καθώς αρκετοί απατεώνες προσπαθούν να κάνουν το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα να μοιάζουν περισσότερο νόμιμα, αυτό είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ», συμβουλεύει η Τατιάνα Σερμπάκοβα, αναλύτρια της Kaspersky Lab.