Μπορούν τα social media – τα οποία εκθειάζονται για τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που υποτίθεται ότι προσφέρουν – να αποτελέσουν ένα θερμοκήπιο ανάπτυξης ολοκληρωτισμών ή συμπεριφορών που «μυρίζουν» ολοκληρωτισμό; Αυτό το ερώτημα διατυπώνεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και, δυστυχώς, οι απαντήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Κυβερνήσεις ελέγχουν τους πολίτες τους για τα ιδεολογικά τους «πιστεύω», παρακολουθώντας τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και, αν δεν τις βρίσκουν σύμφωνες, επιβάλλουν την τιμωρία τους.
Θύμα αυτής της πρακτικής είναι και ο Παλαιστίνιος φοιτητής Ισμαήλ Αλάουι. Ο φοιτητής, που ζούσε στον Λίβανο, έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Cambridge της Μασαχουσέτης από την AMIDEAST, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1951 με στόχο να προσφέρει διαπολιτισμικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όσους βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο Αλάουι δεν βρίσκεται πλέον στο Cambridge, διότι επέστρεψε «άρον – άρον» στον Λίβανο.
Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε το πανεπιστημιακό χαρτοφυλάκιο The Harvard Crimson, όταν ο Αλάουι έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Boston Logan την Παρασκευή, ο ίδιος και μια ομάδα συμφοιτητών του ελέγχθηκαν από τις αρχές μετανάστευσης. Ενώ οι υπόλοιποι μαθητές τελικά έλαβαν την έγκριση για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλάουι κρατήθηκε πίσω και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία λόγω της θρησκείας του. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να ξεκλειδώσει και να παραδώσει το κινητό του τηλέφωνο και τον υπολογιστή του.
Μετά την κράτησή του και την επανεξέταση των ηλεκτρονικών συσκευών του για αρκετές ώρες, οι αρχές αποφάσισαν να τον απελάσουν λόγω αναρτήσεων στα social media που βρήκαν στο τηλέφωνό του, οι οποίες δεν ήταν δικές του, αλλά γράφτηκαν από άλλους και απλώς εμφανίστηκαν στο χρονολόγιό του.
«Όταν ζητούσα κάθε φορά να μου επιστραφεί το τηλέφωνό μου, ώστε να μπορώ να τους εξηγήσω για την κατάσταση, ο υπάλληλος μου απαντούσε αρνητικά και μου έλεγε να καθίσω στη θέση μου και να μην κουνηθώ καθόλου. Ύστερα από πέντε ώρες, με κάλεσε σε ένα δωμάτιο, και άρχισε να μου φωνάζει. Είπε ότι στη λίστα των φίλων μου βρήκε ανθρώπους που δημοσιεύουν πολιτικές απόψεις που αντιτίθενται στις ΗΠΑ» δήλωσε ο άτυχος φοιτητής.
Ο Αλάουι κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τους γονείς του πριν οι αρχές μετανάστευσης ακυρώσουν τη φοιτητική του βίζα και τον στείλουν αεροπορικώς πίσω στον Λίβανο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών(CBP) Μάικλ ΜακΚάρθι είπε: «Αυτό το άτομο δεν έλαβε την έγκριση για παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει στοιχείων που προέκυψαν κατά την επιθεώρηση».
Ο εθνικισμός
Μέσα από τα συνεχιζόμενα κύματα απελάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, η ιστορία του Αλάουι ξεχωρίζει για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι ο Αλάουι ήταν ένας από τους επιλεγμένους σπουδαστές του Χάρβαρντ.
Ο νομικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) Ματ Σίγκαλ επισήμανε τις πεποιθήσεις που υποστηρίζουν την αντιμεταναστευτική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ: «Αν αυτή η ιστορία είναι ακριβής, θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας για την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική και τους συνοριακούς ελέγχους. Δηλαδή ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί η ασφάλεια της Αμερικής, αλλά για να επιβληθεί η ιδεολογία του Τραμπ».
Στη ρατσιστική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου έδωσε έμφαση και ο διευθυντής Ομοσπονδιακής Πολιτικής στον Συνασπισμό Υπεράσπισης για τη Μετανάστευση στη Μασαχουσέτη (MIRA) Σαράντ Σεκαβάτ: «Αυτό που συνέβη στον κ. Αλάουι είναι βαθύτατα απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη και είναι μια φυσική επέκταση των αντιμεταναστευτικών και αντιμουσουλμανικών πολιτικών που ο πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε από την έναρξη της εκστρατείας του».
Η ιδέα ότι οι αξιωματούχοι της μετανάστευσης μπόρεσαν να σταματήσουν τον Αλάουι «χτενίζοντας» τις προσωπικές του ηλεκτρονικές συσκευές και τον απέλασαν εξαιτίας των μηνυμάτων που δεν δημοσίευσε ο ίδιος είναι βαθιά εθνικιστική.
Ο στόχος
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ «χτύπησε» τις βίζες φοιτητών, απειλώντας με τρία ή δέκα χρόνια απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ για όσους υπερέβησαν τις θεωρήσεις τους πέραν των έξι μηνών. Όλα δείχνουν ότι η απέλαση ανθρώπων όπως η Αλάουι είναι ο στόχος.
Ο στόχος ήταν ίδιος και όταν οι αμερικανικές Αρχές Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) ίδρυσαν ένα πλασματικό πανεπιστήμιο για να παγιδεύσουν και να απελάσουν 600 μετανάστες. Ο στόχος ήταν ίδιος και για την Ανάνια, μια φοιτήτρια με πλούσιους γονείς από την Ινδία, η οποία μεγάλωσε στην Αμερική και έγραψε στο περιοδικό «The Nation» τον Απρίλιο για τον αποκλεισμό της από την αγορά εργασίας στον τομέα της λόγω του συστήματος μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Ίδιος ήταν ο στόχος και για τους 18 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα που βρίσκονταν αντιμέτωποι με απέλαση όταν δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Ακόμη, μια φοιτήτρια νοσηλευτικής, η Εβάνα Άκτερ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη καριέρα της και να επιστρέψει στο Μπαγκλαντές όταν ο πατέρας της απελάθηκε πέρυσι.
Σημειώνεται ότι, μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση, το Χάρβαρντ έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει ότι ο Αλάουι θα μπορέσει να επιστρέψει και να πραγματοποιήσει τις σπουδές του. Αλλά μην ξεγελιέστε. Υπάρχουν εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες άλλοι όπως ο Αλάουι, τους οποίους αναμένεται να απελάσουν οι αμερικανικές αρχές.