*Του Σταύρου Χατζησάββα
Πολιτεία και αρμόδιες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, που να παρέχουν συνθήκες φιλικές σε άτομα που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα όπως για παράδειγμα όρασης, ακοής, κίνησης ή και άλλες κινητικές δυσκολίες (ΑΜΕΑ).
Ιεραρχώντας ορισμένα από αυτά που πρέπει να γίνουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα ακόλουθα:
Α. Δημιουργία μεγάλων, άνετων και ελεύθερων από εμπόδια πεζοδρόμων και πεζοδρομίων για εύκολη και ασφαλή πρόσβαση από άτομα σε τροχοκάθισμα. Στα πεζοδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για άτομα με πρόβλημα όρασης, δημιουργώντας ειδική λωρίδα διευκόλυνσης με κατάλληλη υποδομή. Αρκετά από τα υφιστάμενα πεζοδρόμια, δεν είναι προσβάσιμα για άτομα με τροχοκάθισμα ή εάν υπάρχουν υποδομές δεν είναι οι κατάλληλες.
Β. Μετατροπή των μέσων μαζικής μεταφοράς και κάλυψη αναγκών και για άτομα σε τροχοκάθισμα. Ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα αυτά τα άτομα να νιώθουν ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ειδικά συστήματα που τοποθετούνται στα λεωφορεία για να διευκολύνουν τη χρήση τους από άτομα με κινητικά προβλήματα.
Γ. Ελεύθερη, εύκολη και άνετη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτήρια. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των δημόσιων κτηρίων που υπάρχουν και λειτουργούν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας όπου υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα να εντοπιστούν και να επιλυθούν άμεσα.
Δ. Τοποθέτηση σε όλες τις παραλίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ειδικής ράμπας με πρόσβαση στην θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Ε. Έλεγχος σε όλους τους χώρους στάθμευσης αν υπάρχει η κατάλληλη πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. Όπου δεν υπάρχουν προβλέψεις να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για δημιουργία υποδομών. Συστηματική αστυνόμευση ώστε να μην καταλαμβάνονται οι χώροι στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων από μη δικαιούχους.
Ζ. Καταγραφή όλων των τουριστικών προορισμών της πόλης και αποτελεσματικός έλεγχος για θέματα προσβασιμότητας όπως αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά ή αρχαία μνημεία, εκδρομικοί χώροι κ.α. Όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα θα πρέπει να γίνουν ειδικές ενέργειες για δημιουργία φιλικών συνθηκών για άτομα σε τροχοκάθισμα.
Άξιο αναφοράς είναι ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, και ακόμα ένα 40% άτομα που μπορεί να έχουνκάποια μόνιμα ή προσωρινά κινητικά προβλήματα.
Επομένως το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, πιθανόν να επιλέγει προορισμούς που προσφέρουν φιλικές υπηρεσίες για άτομα ΑΜΕΑ όπου τα αξιοθέατα (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.) παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις. Άξιο αναφοράς είναι ότι κάθε χρόνο παγκόσμια αυτά τα άτομα δαπανούν για τις διακοπές τους 80 δις ευρώ.
Στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα για ενίσχυση της οικονομίας μας από την μια και του εμπλουτισμού του προσφερόμενου τουριστικού μας προϊόντος από την άλλη.