Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι με τις νομοθεσίες που έχουν εγκριθεί για το θέμα των εκποιήσεων μπορεί να επανέλθει ηρεμία μεταξύ των πολιτών, αλλά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Είπε επίσης ότι: “Δεν υπάρχει πια λόγος ανησυχίας και οι αποφάσεις αυτές εξασφαλίζουν ότι η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει κανονικά το Πρόγραμμα, στο δρόμο της ανάταξης της οικονομίας μας”.
Στις αποφάσεις αυτές, είπε, φτάσαμε μετά από δημιουργικές προσπάθειες, μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεννόησης, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, με τη συμβολή όλων των κομμάτων.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΔΗΣΥ εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη, είπε ότι εκτός από τη βασική νομοθεσία για εκσυγχρονισμό του κυπριακού συστήματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θεσπίσει κάποιες συμπληρωματικές νομοθεσίες που σκοπό έχουν να προλάβουν ή να καλύψουν προληπτικά ορισμένα ζητήματα που θα διαλαμβάνονται στη συνολική ρύθμιση, με το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και προστασίας.
“Εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, επειδή είμαστε βέβαιοι για την προστασία που θα διασφαλίσει το πολυνομοσχέδιο και το σύστημα που ετοιμάζεται. Αυτό, πάντως, δεν πρέπει να είναι σημείο τριβής”, επισήμανε.
Η υποχρέωση του ΔΗΣΥ και της κυβερνητικής πλευράς, είναι να “εξασφαλίσουμε ότι το συντομότερο δυνατό –περίπου προς το τέλος του χρόνου- θα γίνει πράξη ο σχεδιασμός που έχει ήδη η Κυβέρνηση για την οριστική και συστηματική προστασία δανειοληπτών που το έχουν ανάγκη. Σημειώνουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός και τα σχετικά προσχέδια έχουν θεσπιστεί με τη δύναμη απόφασης που πήρε χτες η Βουλή”.
Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το ότι με τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση και εγκρίθηκαν χτες, τερματίζονται καταχρηστικές πρακτικές που υπήρχαν στην κυπριακή τραπεζική αγορά σε βάρος δανειοληπτών για χρόνια.
“Στο εξής ούτε υπερβολικά επιτόκια και χρεώσεις σε περίπτωση υπερημερίας ούτε μονομερής αλλαγή επιτοκίων ή άλλων όρων δανείων από τις τράπεζες. Ακόμα και για παλαιότερες τέτοιες καταχρηστικές χρεώσεις, η ευθύνη της απόδειξης σε δικαστήριο βαρύνει πλέον το δανειστή. Έτσι επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας του κοινού”, είπε.
Ο κ. Προδρόμου κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα να κάνουν πράξη τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι “θα διαπιστώσουμε τι θα συμβεί και αν παραστεί ανάγκη μπορούμε να συμπληρώσουμε ή και να διορθώσουμε τη νομοθεσία”.
Ο ΔΗΣΥ, είπε, θέλει να δει ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το νέο αποτελεσματικό εργαλείο ως μοχλό πειθαναγκασμού εκείνων που χρωστούν πολλά και εκούσια δεν πλήρωναν.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ περιμένει και από την Κεντρική Τράπεζα να παίξει αποτελεσματικότερα το ρόλο της με το να φροντίσει με όσες δυνατότητες έχει –και αν χρειάζεται να ζητήσει να της δοθούν και άλλες- ώστε να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες αναδιαρθρώσεις δανείων.
“Εξάλλου, αναμένουμε ότι η συστηματοποίηση των αναδιαρθρώσεων, που είναι ευθύνη της Κεντρικής, θα επιτρέψει “να ξεχωρίσουμε τα χλωρά από τα ξερά”. Να διαπιστώσουμε με έγκυρο τρόπο: το μέγεθος της προστασίας που χρειάζονται ευάλωτες ομάδες”, είπε.
Αναφέρθηκε και στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δημιουργήσει κάποια διακομματική επιτροπή που θα έχει διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο των δανειστών, εκτός των καθιερωμένων συναντήσεών του με τα κόμματα μεμονωμένα, λέγοντας ότι αυτό θα είναι επωφελές.
Σε ερώτηση κατά πόσον η σχέδιο απόφασης του ΔΗΣΥ για την αφερεγγυότητα που πέρασε χθες από τη Βουλή με την οποία καλείται η Κυβέρνηση να καταθέσει τον νόμο μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλοί ότι το κόμμα δεν έχει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, είπε, “αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι το κόμμα μας, σε συνεργασία με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει η Κυβέρνηση, από την κοινοβουλευτική σκοπιά των πραγμάτων, διαδραματίζοντας τον δικό μας ρόλο, βοηθήσαμε, ούτως ώστε οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης να ευοδωθούν”.
Απαντώντας εάν οι σχέσεις ΔΗΣΥ – Προεδρικού είναι άριστες, είπε βεβαίως, προσθέτοντας ότι υπήρξε απόλυτη συνεργασία. “Και έπρεπε να υπάρξει συντονισμός ούτως ώστε να ψηλαφίσουμε τα όρια στα οποία μπορούσε να φθάσει η κοινοβουλευτική παρέμβαση σε σχέση και με το τι σκέφτονται οι δανειστές μας. Σε αυτό το κομμάτι η συνεργασία με την Κυβέρνηση ήταν κάτι περισσότερο από άριστη”, είπε.
“Αποδείχθηκε και στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσουν και οι δύο βραχίονες της παράταξής μας, η Κυβέρνηση και το κόμμα”, κατέληξε.