Γενική Ελέγκτρια : «Mια χώρα όπου η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η απόσειση ευθύνης, μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και σίγουρα η απαξίωση των θεσμών θεωρώ πως μια ανθρώπινη τραγωδία όπως ήταν το Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως είναι η σημερινή κατάσταση ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη».
Σε μια χώρα όπου η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η απόσειση ευθύνης, μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και σίγουρα η απαξίωση των θεσμών, «μια ανθρώπινη τραγωδία όπως ήταν το Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως είναι η σημερινή κατάσταση» ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες, ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία κατέθεσε σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.
Η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή επανάρχισε σήμερα τις ακροάσεις της με τη νέα της σύσταση όπως αυτή προέκυψε με το διορισμό της Ηλιάνας Νικολάου στη θέση του Παναγιώτη Καλλή, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του.
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είναι η 2η κατά σειρά μάρτυρας που καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής μετά τον Χρίστο Πατσαλίδη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην κατάθεση της η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε σε πληθώρα θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, επικεφαλής του οποίου είναι από την 1η Δεκεμβρίου του 1998.
Η Γενική Ελέγκτρια κατέθεσε τις εκθέσεις του Γραφείου για τα έτη από το 2002 μέχρι το 2011. Εξήγησε δε ότι η Έκθεση για το 2012 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
“Δυστυχώς δεν ακουστήκαμε”
Κληθείσα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Πική να αναφέρει γενικά ποιες υπήρξαν οι αντιδράσεις σε εισηγήσεις της για τη διόρθωση εκτροπών από τα θέσμια η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε πως δυστυχώς οι εισηγήσεις και οι επισημάνσεις του Γραφείου δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προσοχής.
«Παρατηρούμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός ή ο Πρόεδρος ενός ΔΣ Ημικρατικού Οργανισμού έχει την τάση να αναθέτει σε συνεργάτες του τον χειρισμό των απαντήσεων. Υπάρχει μια συνήθης απάντηση που δίνεται ότι η εισήγηση θα εξεταστεί στο μέλλον. Δεν υπάρχει διαφωνία συνήθως με την εισήγηση. Υπάρχει παραπομπή στο μέλλον. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου οι εισηγήσεις ύστερα από πολλή επιμονή έγιναν αποδεκτές» σημείωσε.
Απώλειες 135 εκ. ευρώ ανεκτέλεστα ενταλμάτα
Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση των ανεκτέλεστων ενταλμάτων, 160.000 περίπου στον αριθμό τα οποία έχουν μια αξία 135 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα περισσότερα οφείλονται στο κράτος.
«Αυτά είναι εντάλματα που μπορεί να εκκρεμούν για 10 χρόνια ίσως και περισσότερο» σημείωσε, προσθέτοντας πως γι’ αυτό το θέμα υπήρχε συνεχής αναφορά στις εκθέσεις του Γραφείου με την Αστυνομία, η οποία έχει την ευθύνη εκτέλεσης των ενταλμάτων, να προβάλλει διάφορες αιτιάσεις για την αδυναμία εκτέλεσης των ενταλμάτων όπως περί αλλαγής διεύθυνσης, απουσίας αριθμού ταυτότητας κ.ά.