Πούτιν – Ερντογάν συζητούν συμπαραγωγή των S-400
Η Μόσχα διεξάγει διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για την πώληση μιας ακόμη παρτίδας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αλλά και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην παραγωγή τους, όπως προβλέπει το υπάρχον συμβόλαιο μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ στο τουρκικό δίκτυο Ekoturk.
Βέβαια ο Ρώσος αξιωματούχος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η συνήθης πρακτική των συμπαραγωγών δεν σημαίνει πλήρη μεταβίβαση τεχνολογίας στην άλλη χώρα, αλλά και ότι από άποψη πολιτικών και τεχνικών διακανονισμών η διαδικασία αυτή είναι οπωσδήποτε περίπλοκη και θα απατήσει χρόνο και «ένα άλλο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Είναι προφανές ότι η καχυποψία μεταξύ ρωσικής και τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ακόμη μεγάλη, ενώ παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τελικά η Τουρκία θα αποτολμήσει την εμβάθυνση της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς εκκρεμεί η πλήρης ενεργοποίηση των συστοιχιών S-400, που έχει ήδη προμηθευτεί.
«Το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι το σύστημα των S-400 εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση» της Τουρκίας, που είναι ιδιοκτήτης της, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Άγκυρα Αλεξέι Γερχόφ, ερωτηθείς πώς βλέπει η Μόσχα τυχόν τουρκική απόφαση να μην το ενεργοποιήσει. «Ας το δούμε με ένα απλό παράδειγμα: Είμαι αντιπρόσωπος αυτοκινήτων και θέλετε να αγοράσετε ένα όχημα από εμένα. Σας το πουλάω, πήρα τα χρήματα και σας έδωσα το αυτοκίνητο. Το όχημα είναι δικό σας. Είτε πάτε στην παραλία, είτε θέλετε να μεταφέρετε πατάτες, είτε να εγκαταστήσετε ένα πολυβόλο μέσα να πάτε στον πόλεμο, είτε να το κρατήσετε στο γκαράζ είναι δικαίωμά σας», είπε επιλέξει ο ομολογουμένως γλαφυρός Ρώσος πρέσβης.
Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κανείς ότι η προοπτική τουρκορωσικής συμπαραγωγής των S-400 είναι προς το παρόν ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο και σήμερα θα έχει δίκιο. Ωστόσο η ρευστή γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής μας και όχι μόνο, έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν πλέον οι ατσάλινες βεβαιότητες του παρελθόντος.
Με τον ίδιο τρόπο, που διαψεύστηκαν παταγωδώς οι «προβλέψεις» ότι δεν θα τολμήσει η Τουρκία να αγοράσει και στη συνέχεια να υποδεχθεί στο έδαφός της τους S-400, με ευρεία διακομματική μάλιστα στήριξη, είναι ισχυρή η πιθανότητα να αποδειχθούν εντελώς ανεδαφικές τυχόν βεβιασμένες εκτιμήσεις, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγει η διπλωματία και η διεθνολογική φιλολογία μας, ειδικά αυτές τις περίεργες και μετέωρες εποχές.
Πηγή: Ethnos.gr