Πούτιν – Ερντογάν συζήτησαν την πιθανότητα κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμου και συνεργασίας στα μαχητικά Su-35
Η νέα πιθανή εξοπλιστική συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, η προμήθεια δηλαδή των ρωσικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 από την Άγκυρα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ερντογάν εξέφρασε, συγκεκριμένα, την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολεμικών αεροσκαφών.
Οι πρόεδρος της Ρωσίας και ο τούρκος πρόεδρος, επισκέφτηκαν νωρίτερα την αεροδιαστημική έκθεση MAKS, λίγο έξω από την Μόσχα, όπου πολεμικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi Su-57 πραγματοποίησαν πτήσεις επίδειξης.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συναδελφικότητα με την Ρωσία σε πολλούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορεί αυτή να είναι σε επιβατικά ή μαχητικά αεροσκάφη. Όλα αυτά στο πνεύμα της συναδελφικότητας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του εξοπλισμού του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Πούτιν: Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοϊας».
«Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα TurkStream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».
«Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».